Pedagogi, iespējams, varētu atteikties no prasības par 60 latiem palielināt algu no 2008.gada 1.janvāra, ja no 2008.gada 1.septembra tiktu apmaksātas piecas papildu nodarbības, četras no tām - par gatavošanos mācību stundām.
Šāds kompromisa variants piektdien tika apspriests starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) un izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu (ZZS).

LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš pēc tikšanās norādīja, ka par šādu variantu gan vēl būtu jāpārliecina skolotāji, jo daļa no tiem par labāku variantu uzskatot cīnīties par 60 latu piemaksu pie algas jau no nākamā gada 1.janvāra, nevis no 1.septembra, kā paredzēts pedagogu atalgojuma palielināšanas grafikā.

Pagājušajā nedēļā, arodbiedrībai tiekoties ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjiem, no ministrijas izskanējis priekšlikums, ka no nākamā gada 1.septembra varētu tikt paredzēta papildu samaksa par piecām papildu stundām - divām, kas saistītas ar burtnīcu labošanu, vienai konsultāciju nodarbībai un divām stundām, kas saistītas ar gatavošanos mācību stundām.

Šāda iniciatīva no ministrijas puses varētu tikt realizēta, ja LIZDA atteiktos no savas prasības 60 latus saņemt no 2008.gada 1.janvāra.

Taču LIZDA nav mierā ar piedāvātajām piecām apmaksātām papildu stundām. Arodbiedrība vēlas, lai tiktu apmaksātas piecas papildu stundas, pie tam četras no tām paredzot par gatavošanos mācību stundām, jo tās tiek atmaksātas visiem skolotājiem, bet, piemēram, burtnīcu labošana attiecas tikai uz daļu skolotāju.

Skolotāji uzver, ka viņiem neder ministres un valdības mutiski solījumi, tos vajadzētu iestrādāt normatīvajos aktos. "Vislabāk, ja mēs to redzētu jau 2008.gada valsts budžeta projektā," saka Krastiņš.

Ministre norāda, ka jebkurā gadījumā ministrija strādās pie tā, lai sakārtotu pedagogu atalgojuma sistēmu.

Jau ziņots, ka nākamnedēļ, 25.septembrī, paredzēts pikets pie Ministru kabineta (MK) ēkas, kurā varētu piedalīties aptuveni 500 pedagogi.

"Mēs ceram, ka Ministru prezidents Aigars Kalvītis iznāks ārā, gribam skolotāju problēmas risināt kopā ar valdību," sacīja Krastiņš, norādot, ka pikets pie MK ēkas ir sava veida atbalsta pasākums IZM mērķiem, uzlabojot pedagogu darba samaksu un radot konkurētspējīgu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!