Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iecerējusi likvidēt kārtību, kas ļāva prestižajām svešvalodu skolām pretendēt uz lielākiem līdzekļiem no budžeta, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Cietēji būs bērni, kuri apzināti mācās kopumā Latvijā esošajās aptuveni 20 skolās, kur padziļināti māca valodas. Savukārt IZM uzskata, ka bērni visā valstī ir vienādi un visiem jāapgūst svešvalodas, vēsta "Panorāma".

Kā informē LTV, IZM projekts par pedagogu darba algu samaksas reformu paredz, ka vēl tikai nākamgad būs līdzekļi padziļinātai svešvalodas mācīšanai.

"Ja tas tiks pieņemts, tad tas būs noziegums pret cilvēces inteliģences centieniem palīdzēt nākamajām paaudzēm attīstīties," "Panorāmai" sacīja Rīgas Vācu valsts ģimnāzijas direktore Sandra Sīle.

"Ņemot vērā to, ka svešvalodas programmas padziļinātai apguvei svešvalodu skaita īpatsvars ir lielāks, nekā citās skolās, tad mūs šīs samaksas reformas skar visbargāk. Mēs nerunājam par pedagogu algu pieaugumu bet gan par mehānismiem, kas ļautu algas saglabāt pašreizējā līmenī," raidījumam teica Rīgas Angļu ģimāzijas direktore Maija Kokare.

Savukārt IZM valsts sekretāra vietniece Evija Papule "Panorāmai" atzina, ka šādām skolām būtu jāskatās, ko varētu "darīt tādu īpašu", lai valsts varētu maksāt lielāku finansējumu – vai nu tā būtu mācību priekšmetu apgūšana svešvalodā vai cits risinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!