Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) kritiski vērtē to, ka valdību veidojošās partijas nav īstenojušas pirms vēlēšanām ar arodbiedrību parakstīto vienošanos.
Šādu viedokli, vērtējot Aigara Kalvīša (TP) valdības simts dienas, pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

LIZDA pirms 9.Saeimas vēlēšanām noslēdza vienošanos ar septiņām politiskajām partijām, tajā skaitā ar visām valdību veidojošām koalīcijas partijām, un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kurā teikts - "nepieļaut Izglītības likuma 53.panta 2.daļā noteikto pedagogu algas atsaiti no minimālās algas valstī bez piesaistes citam objektīvam ekonomiskam rādītājam - vidējai darba algai sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem vismaz ar koeficientu 1,3".

Saistībā ar Izglītības likuma grozījumiem, kas paredz, ka pedagogam ar atbilstošu profesionālo kvalifikāciju darba samaksa par vienu slodzi nebūs zemāka par valdības apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku un pedagoga darba samaksas atsaisti no minimālās algas valstī, LIZDA pagājušā gada 18.decembrī aicināja uz sarunām koalīcijas partiju pārstāvjus.

Saskaņā ar apstiprināto pedagogu atalgojuma palielināšanas grafiku 2010.gadā vidējā pedagogu algas par vienas likmes darbu minimums būtu 494 lati.

Harbaceviča norāda, ka LIZDA joprojām rēķinās ar partiju pārstāvju vienotiem solījumiem LIZDA valdei pagājušā gada 18.decembrī - papildus risināt darba samaksas jautājumu jau šajā gadā budžeta grozījumos.

Tāpat arī LIZDA gaidot aktīvu pozitīvu IZM rīcību pedagogu darba samaksas paaugstināšanā, kā arī stabilas pedagogu karjeras sistēmas izveidošanā, kas ilgtermiņā risinātu izglītības kvalitātes problēmas.

Tai pat laikā Harbaceviča atzinīgi vērtē izglītības un zinātnes ministres Baibas Rivžas (ZZS) atvērtību sarunās ar nozares arodbiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!