Foto: LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) Padomes ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. novembrī, vēl nelēma par Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas demisijas prasīšanu, žurnālistus preses konferencē informēja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Ministrei ir dots laiks līdz 23. novembrim atbildēt uz LIZDA izvirzītajām prasībām. Arodbiedrības sēdē 25. novembrī tās tiks skatītas un tiks vērtēts, vai pieprasīt ministres demisiju.

"Dzirdot ministres viedokli ir vilšanās, ministre atļaujas paust viedokli, ka viss ir kārtībā, bet realitātē ir savādāk. Mēs turpinām runāt divas atšķirīgās valodās un netuvojamies dialogam. Ministre atzīst nepilnības mācību nodrošinājumā, bet nepiekāpjas mūsu prasībā par grozījumu neveikšanu MK noteikumos," skaidroja Vanaga.

Arodbiedrība kopumā ir izvirzījusi 15 prasības, uz kurām ministrei ir jādod savs redzējums līdz 23. novembrim. Kā būtiskāko Vanaga min Ministru kabineta noteikumus par kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem skolu kritērijiem, kas paredz finansējuma samazinājumu tad, ja skola šos kritērijus neizpilda.

"Sagaidām vai un kādā laika ietvarā tiks sadzirdētas LIZDA prasības – vai tiks veikti grozījumi, vai tiks atrasts finansējums un vai pilnveidos dialogu kultūru. No tā būs atkarīga LIZDA atbilde. Ja ministre piekritīs ņemt vērā mūsu prasības – būs jāanalizē, cik daudzas un kuras no prasībām –, tas jau apliecinās attieksmes maiņu. Tas apliecinās, ka ne tikai uzklausa, bet arī sadzird," norādīja Vanaga.

Šuplinska preses konferencē apliecināja, ka ministrija mēģinās atbildēt uz LIZDA izvirzītajiem jautājumiem noteiktajā termiņā, iezīmējot noteikto reformu gaitu un tās lietas, kas ministrijā tiek aktualizētas.

"No vienas puses, diktējot prasības, ir samērā grūti atrisināt pat vismazāko izglītības problēmu. Gan vēstulē, gan problēmu uzskaitījumā ir tās problēmas, kas nav samilzušas pēdējo divu gadu laikā – tā ir sistēmiska nozares nekārtošana, gadiem ilgu problēmjautājumu izcelšana," norādīja ministre,

Jau vēstīts, ka arodbiedrības biedri iztaujāja un uzklausīja Šuplinsku un citus IZM pārstāvjus par, arodbiedrības ieskatā, nekvalitatīvajām reformām izglītības jomā. Jāatgādina, ka LIZDA izvirzīja vairākas prasības: ministrei Šuplinskai atvainoties nozarei par savu attieksmi; Reformu īstenošanai jāparedz resursi - kas, kad un par kādiem līdzekļiem būs pilnvērtīgai reformu īstenošanai un būtiskās reformas jāīsteno apspriežoties ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Tāpat LIZDA iepriekš pieprasīja saskaņojumu ar sociālajiem partneriem gadījumā, ja normatīvajos aktos tiek izdarīti grozījumi ar mērķi samazināt Covid-19 izplatību, kompensēt izdevumus par attālinātajām mācībām; noteiktos normatīvajos aktos veikt grozījumus, citos atsaukt iesniegtos grozījumus un pilnveidotās darba slodzes un darba samaksas ieviešana jau no 2021. gada 1. septembra.

IZM norādījusi, ka šobrīd nozarei ir radusi iespēju novirzīt vairāk finansējuma nekā agrāk - papildus piešķirtais finansējums Covid-19 seku mazināšanai un ekonomikas stimulēšanai 2020. un 2021. gadā ir 57,2 miljoni eiro, kas ietver vairāk nekā 6000 datoru piegādi Latvijas skolām līdz šī gada beigām, starptautisku atzinību guvušu "Tava klase" mācību video platformas izveidi, platjoslu infrastruktūras "vidējā jūdze", nodrošinot kvalitatīvu internetu skolām, mācību satura digitalizācijai, zinātnisko institūciju izcilības stiprināšanai, stipendiju apmēra un skaita palielinājumam, atbalstam sporta nozarei un citiem pasākumiem.

Savukārt bāzes finansējums pedagogu darba samaksai 2021. gadā palielināts par 40,5 miljoniem eiro.

Iesniedzot informatīvo ziņojumu "Par kvalitatīvas vispārējās vidējās izglītības nodrošināšanas priekšnosacījumiem", IZM norādīja, ka apzinās skolu un pašvaldību izdevumus attālinātā mācību procesa organizēšanā un meklēs risinājumus, ja šo izdevumu palielinājums būs saistīts ar attālinātajām mācībām. Šobrīd ministrija gatavo ziņojumu, kurā no IZM budžeta ir rasts finansējums vairāk nekā 1 miljona eiro apjomā skolotāju darba atbalstam.

Atbalsta mehānismu vidū minams bezmaksas digitālās pratības pilnveides apmācību nodrošinājums pedagogiem. Kursos joprojām pieejamas brīvas vietas un IZM aicina skolotājus tos aktīvi izmantot. Tāpat IZM rosina pārdalīt vairāk nekā 1 miljonu eiro, lai nodrošinātu atbalstu izglītības iestādēm digitālo un citu mācību līdzekļu iegādei.

Plašais atbalsta pasākumu kopums ietver attālināto mācību vadlīniju praktiskā pielietojuma vebinārus, regulāras tiešsaistes konsultācijas skolotājiem "zoom" platformā, tiešsaistes tikšanās ar mācību jomu vadītājiem.

"Skola2030" projekta ietvaros izstrādātie mācību līdzekļu paraugi 1., 4., 7.,10. klasei ir pieejami vietnē http://mape.skola2030.lv, tie ir lejuplādējāmi, pārsūtāmi un maināmā formātā. Šobrīd ir arī pilnveidota "TavaKlase.lv" platforma, meklēšanas iespēja esošajām 1200 video mācību stundām 1.- 6. klasei, 9. un 12. klasei būs pieejama no 2020.gada decembra. Jauni mācību video tiks publicēti pakāpeniski, arī virszemes TV apraidē – no 2021. gada janvāra.

Jau vēstīts, ka LIZDA Valdes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums par sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā prasīt skaidrojumus vairākām amatpersonām un Jaunajai konservatīvajai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!