Foto: Shutterstock
Pedagogu streikā Rīgā piedalīsies un līdz ar to būs slēgtas 38 izglītības iestādes – 28 bērnudārzi un desmit skolas, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības organizētajā streikā patlaban dalību pieteikuši aptuveni 4200 darbinieku no 164 Rīgas pašvaldības izglītības iestādēm.

Ņemot vērā, ka streika dalībnieku skaits dažādās iestādēs atšķiras, skolās un bērnudārzos no 24. aprīļa mācību process tiks nodrošināts atbilstoši iespējām un par to mācību iestāde informēs gan bērnus, gan vecākus.

No 38 izglītības iestādēm, kuras piedalīsies streikā, divas piedalīsies tikai vienu dienu – 24. aprīlī. Savukārt 62 pirmsskolas izglītības iestādes un 64 skolas streika laikā strādās daļēji. Pedagogu streikā nepiedalīsies 75 bērnudārzi un 21 skola.

Streikā plāno piedalīties 1267 pirmsskolas pedagogi un 2412 skolu pedagogi, 395 pedagoga palīgi un 121 tehniskais darbinieks.

Ņemot vērā informāciju par streikotāju skaitu un plānoto streika ilgumu, katras iestādes vadītājs izvērtējis, kādu izglītības procesu var nodrošināt ar pedagoģiskajiem darbiniekiem, kuri nestreiko, kā arī izdevis rīkojumu par darba organizāciju streika laikā, nosakot klašu vai pirmsskolu grupas, kurām mācību process tiks nodrošināts pēc apstiprinātā grafika streika laikā.

Iestāžu vadītāji arī sagatavojuši informatīvu vēstuli vecākiem par darba organizāciju izglītības iestādē streika laikā, par streikošanas laiku un kārtību turpmākai informēšanai par izmaiņām.

Informēšana jau notikusi vai vēl notiks e-žurnālos (e-klase), iestādes tīmekļvietnēs (mājas lapā, vietnē "Facebook" un citviet), tajā skaitā par atbildīgajām kontaktpersonām skolā, kurām vecāki var zvanīt un uzdot jautājumus par iestādes darba organizāciju streika laikā.

Vecāki tiek aicināti regulāri sekot līdzi informācijai minētajos kanālos, lai varētu operatīvi reaģēt uz izmaiņām, piemēram, gadījumā, ja streiks tiek atcelts.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka jebkuram izglītības iestādes darbiniekam ir tiesības piedalīties streikā, tāpēc aicina izturēties ar sapratni pret gaidāmajām izmaiņām mācību procesā.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) otrdien nepiekrita valdības izstrādātajam pedagogu darba samaksas pieauguma grafikam un uzsvēra, ka plānotais streiks notiks.

Otrdien, 18. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto rīkojumu par pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafiku laikposmam no 2023. gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim, šim mērķim plānojot novirzīt teju 12 miljonus eiro.

Minētā dokumenta pieņemšanai iebilda LIZDA vadītāja Inga Vanaga, kuras ieskatā IZM aprēķini nav precīzi un nav pārliecības, ka tiks nodrošināts finansējums visu pedagogu streika prasību izpildei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!