Foto: DELFI

Aizvadītajās trijās dienās no dažādām ūdenstilpnēm izvilkti trīs noslīkušie, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina peldsezonu uzsākt apdomīgi.

Svētdien Juglas ezerā noslīka aptuveni 40 gadus vecs vīrietis, sestdien Rožupes pagastā - 54 gadus vecs vīrietis, bet piektdien Liepājā, pie Dienvidu fortiem noslīka 12 gadus vecs zēns.

VUGD aicina peldēšanas sezonu iesākt prātīgi un mudina vecākus saviem bērniem atgādināt par drošas peldēšanas pamatprincipiem.

Sākoties vasarai, peldēt jāsāk pakāpeniski, sākumā nepeldot dziļi, lai ūdenī muskuļus nesarauj krampji. Pēc ziemas ūdenstilpnes gultne var būt mainījusies, tāpēc pirmajā peldēšanās reizē tā ir vispirms rūpīgi jāpārbauda, un nedrīkst strauji iet ūdenī.

Peldieties drīkst vienīgi atļautās vietās, kā arī nav ieteicams doties peldēties vienam. Nepazīstamā vietā nedrīkst lēkt ūdenī, savukārt lēkt no tiltiem vai citādiem paaugstinājumiem ir kategoriski aizliegts. Pirms peldēšanās nedrīkst lietot alkoholu, brīdina glābēji.

Ja cilvēks ir pārkarsis saulē, ūdenī jāiet lēnām, lai nebūtu strauja ķermeņa temperatūras maiņa, tad var sākties krampji vai rasties problēmas ar sirdsdarbību. Vizinoties ar laivu, vajadzētu uzvilkt glābšanas vesti, iesaka glābēji.

Pie ūdeņiem īpaši jāuzmana bērni. Bērniem drīkst ļaut rotaļāties ar piepūšamiem peldlīdzekļiem, plunčāties un peldēties tik tālu, cik pieaugušais var labi redzēt un nepieciešamības gadījumā var ātri piesteigties palīgā. Visdrošāk, ja pieaugušais atradīsies ūdenī starp krastu un dziļumu, norāda VUGD. Bērnam, kurš neprot vai mācās peldēt, atrodoties ūdenī, jāvelk speciāla peldveste.

Piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt bez pieskatīšanas pagalmā, ja tajā ir dīķis.

Glābēji norāda, ka slīcēju var glābt tikai cilvēks, kurš labi apguvis peldēšanas tehniku un zina paņēmienus, kā satvert cietušo un izvilkt to krastā.

Slīcējam var sniegt palīdzību no krasta, pametot virvē iesietu glābšanas riņķi, bumbu vai citu peldošu priekšmetu, kas palīdzētu noturēties virs ūdens.

Redzot, ka cilvēks slīkst, ir nekavējoties jāsauc glābēji, zvanot uz tālruņa numuru 112, un detalizēti jāizstāsta, kur nelaime notiek, lai glābēji varētu vietu ātri atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!