Foto: DELFI
Šajā sezonā stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) laboratorijā apstiprināti jau 43 gripas gadījumi, no tiem 29 pēdējās divās dienās, pastāstīja stacionāra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

"Būtiski, ka pēdējās divās dienās - 2. un 3.janvārī - tika atklāti 29 gripas gadījumi, kas nozīmē, ka gripas cirkulācija ir kļuvusi aktīvāka," norāda Rozentāle. Mediķe skaidro, ka parasti no brīža, kad vīrusa cirkulācija sasniedz šādu aktivitāti, līdz slimības uzliesmojumam paiet trīs līdz četras nedēļas. "Mēneša laikā gripa varētu uzņemt apgriezienus," viņa prognozē.

Arī pašreizējie laika apstākļi esot ļoti labvēlīgi gripas cirkulācijai, jo tai patīkot, kad salu nomaina atkusnis un otrādi, saka Rozentāle. "Šis vīruss iztur pat temperatūru, kas ir augstāka par mīnus 70 grādiem, bet mīnus 15 līdz 20 grādi tam ir medus maize," izteicās mediķe.

Līdzās gripas vīrusam patlaban ļoti aktīvi cirkulē arī citi augšējo elpceļu vīrusi, kuriem ir līdzīgi simptomi kā gripai, piemēram, respiratori sincitiālais vīruss, kura viena no pazīmēm arī ir klepus. "Droši var teikt, ka gripas vīrus šobrīd nav viens pats un vēl nav izkonkurējis citas augšējo elpceļu infekcijas," sacīja Rozentāle. Gripas epidēmija sākas, ja uz 100 000 iedzīvotāju nedēļā tiek reģistrēti vismaz 100 saslimšanas gadījumi, tāpēc 43 saslimušie kopš septembra "nav nekas", uzsvēra mediķe, piebilstot, ka šis tomēr ir īstais laiks vakcinēties pret gripu, īpaši visām riska grupām.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem, kuriem ir lielāka varbūtība saslimt ar smagu gripu, kuras biežākā komplikācija ir bakteriāls plaušu karsonis. Šie cilvēki ir hronisku plaušu, sirds un asinsvadu sistēmu slimnieki, nieru un vielmaiņas slimību slimnieki, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēki, vecāki par 65 gadiem, grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!