Foto: F64
Pēdējo dienu laikā interese par dienesta iespējām Zemessardzē ir krietni palielinājusies. Kandidāti piesakās gan zvanot pa rekrutēšanas tālruni, gan rakstot e-pastus, portālu "Delfi" informēja Zemessardzes pārstāve Anita Krieķe-Jermacāne.

Šobrīd Zemessardzē dien patuveni 8200 Latvijas pilsoņu, taču, kā informē Zemessardzē, šis skaitlis ik pa brīdim nedaudz mainās – kāds, sasniedzot noteiktu vecumu, izstājas, kāds atkal nāk vietā.

"Jebkurā gadījumā tas ir ieguvums, jo zemessargs ir izgājis militāro apmācību un, aizejot no Zemessardzes, viņš kļūst pat rezerves karavīru. Pēdējo gadu laikā būtiski ir uzlabojies zemessargu individuālais ekipējums un praktiski tas ir identisks karavīra ekipējumam. Tiek modernizēti ieroči, saņemam arī jaunas ieroču sistēmas – gan pretgaisa aizsardzības, gan prettanku sistēmas. Jau tuvākā laikā sāksim saņemt arī jaunās bruņotās platformas – "Patria" 6x6 transportlīdzekļus," atzīst Krieķe-Jermacāne.

Ar pieteikšanos vien nepietiek

Ar e-pasta uzrakstīšanu pilsonis vēl nav iestājies Zemessardzē. Pēc tam, kad kandidāts aizpildījis iestāšanās anketu, tiek veikta anketā sniegto datu pārbaude. Pa to laiku kandidāts iziet Medicīnas komisiju. Kad datu pārbaude veikta un Medicīnas komisija devusi slēdzienu, ka zemessarga kandidāta veselības stāvoklis atbilst dienestam Zemessardzē, kandidāts dod zemessarga zvērestu un uzsākt pamatapmācību, kas ir katra jaunā zemessarga pirmais uzdevums.

Atlases process var aizņemt kādu laiku, tāpēc Zemessardzes pārstāvji aicina būt nedaudz pacietīgiem.

"Šobrīd strādājam pie tā, lai zemessarga pieteikuma anketu varētu aizpildīt lietotājam draudzīgā ceļā, to parakstot un nosūtot Zemessardzei elektroniski. Ir svarīgi, ka Latvijas pilsoņos ir šī vēlme aizsargāt mūsu valsti un tautu. Jebkuram pretiniekam redzot, ka attiecīgās valsts iedzīvotājiem sirdī un darbos ir griba aizsargāt savu valsti, vēlme izrādīt agresīvas darbības pret šādu valsti samazinās. Neatkarību un brīvību nevar uzskatīt par pašsaprotamu. Mums jāvēlas Latvijas neatkarību pašiem paturēt un nosargāt. To ir jāvēlas visiem Latvijas iedzīvotājiem," rezumē Zemessardzes pārstāve.

Viens no veidiem, kā būt gataviem aizsargāt savu valsti ir stāties Zemessardzes rindās, kur savu vietu atradīs ikvienas profesiju pārstāvis, rodot sev piemērotāko specialitāti, pauž Krieķe-Jermacāne

Jau ziņots, ka aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aicināja Latvijas vīriešus un sievietes aktīvi stāties Zemessardzē.

Pieteikties zemessardzē var zvanot pa rekrutēšanas tālruni1811, gan rakstot e-pastus uz esizemessargs@mil.lv., gan atstājot telefona numurus rekrutēšanas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!