Foto: DELFI
Piektdien plkst.11 Tieslietu ministrijas (TM) un Valsts probācijas dienesta (VPD) preses konferencē amatpersonas informē par elektroniskās uzraudzības sistēmas ieviešanas gaitu un tās pirmajiem rezultātiem.

Sākotnēji pirms termiņa atbrīvoto likumpārkāpēju elektronisko uzraudzību bija plānots ieviest no šā gada 1.februāra, taču vēlāk termiņš tika atlikts līdz 1.jūlijam.

Elektroniskā uzraudzība nozīmē to, ka atsevišķi likumpārkāpēji var tikt atbrīvoti no cietuma pirms termiņa apmaiņā pret elektroniskas aproces valkāšanu. Aprocē ir raidītājs, un, tiklīdz noziedznieks pamet atļauto teritoriju, atbildīgā iestāde par to tiek informēta.

Tiesa, izvērtējot jautājumu par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, var piemērot elektronisko uzraudzību, ņemot vērā to, vai notiesātais piekrīt elektroniskajai uzraudzībai, vai elektroniskā uzraudzība ir iespējama notiesātā dzīvesvietā un vai tas veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu varēs ierosināt, ja notiesātais izcietis noteiktu laiku no piespriestā soda, piemēram, vismaz vienu trešdaļu par mazāk smagu noziegumu vai tad, ja noziegums pastrādāts līdz 18 gadu vecumam. Par smagu noziegumu vai iepriekšējas notiesāšanas gadījumā jāizcieš vismaz puse soda, bet īpaši smagu noziegumu gadījumā un tad, ja notiesātais jau iepriekš ticis atbrīvots pirms termiņa, un šajā laikā paveicis jaunu noziegumu, jāizcieš vismaz divas trešdaļas soda.

Persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu varēs lūgt, ja izciesti vismaz 24 gadi no soda.

Tiesa notiesātajam elektronisko uzraudzību varēs noteikt uz laiku no viena līdz 12 mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!