Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētdien vakarā Kurzemē trīs cilvēki - vīrietis, sieviete un viņas pusaugu meita - devušies peldēties jūrā, bet krastā atgriezusies tikai jaunākā peldētāja. Viņas māte noslīkusi, bet vīrietis jūrā pazudis

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), plkst.21.59 tika saņemta informācija, ka Nīcas novada Nīcas pagasta Bernātos divi cilvēki - vīrietis un sieviete - peldoties pazuduši jūrā. Ar viņiem kopā peldējusies arī 13 gadus vecā sievietes meita, kura pašas spēkiem izpeldējusi krastā.

Pārmeklējot vietu, kur trijotne peldējās, glābēji apmēram 80 metrus no krasta atrada 49 gadus veco meitenes māti noslīkušu, bet vīrietis bija pazudis. Iestājoties tumsai, VUGD darbinieki meklēšanu pārtrauca, bet notikuma vietā palika Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra ("MRCC Riga") speciālisti.

Vakar peldoties noslīcis arī kāds 40 gadus vecs vīrietis, kurš bija devies veldzēties dīķī Rēzeknes novada Griškānu pagastā.

Tāpat dzīvību zaudējis 38 gadus vecs peldētājs Kurzemē, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Vīrietis gājis peldēt kopā ar draugiem, kad ik pa laikam sācis pazust zem ūdens. Draugi to pamanījuši un izvilkuši vīrieti ārā. Viņam apstājusies sirdsdarbība, tāpēc sākti atdzīvināšanas pasākumi, kas bijuši neveiksmīgi.

Kā ziņots, saskaņā ar VUGD rīcībā esošo informāciju Latvijas ūdenstilpēs noslīkušo cilvēku skaits šogad pārsniedzis 100.

VUGD atgādina, ka ir aizliegts peldēties alkohola reibumā. Tāpat nedrīkst bez ūdens gultnes izpētes lēkt ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta. Savukārt vecākiem un aizbildņiem jāatceras, ka aizliegts bērnu atstāt bez pieskatīšanas teritorijā, kurā ir ūdenstilpe.

Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās, kā arī ieteicams nepeldēties vienam. VUGD atgādina, ka nav ieteicams peldēties stiprā vējā, naktī vai negaisa laikā.

VUGD aicina peldētājus nepārvērtēt savus spēkus, bet gadījumā, ja persona ir pārkarsusi saulē, ūdenī doties lēnām. Pretējā gadījumā var notikt strauja temperatūras maiņa, kas var izraisīt muskuļu krampjus vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumus. Vizinoties ar ūdens transportlīdzekli, drošībai nepieciešams uzvilkt glābšanas vesti.

Slīcēju var glābt tikai cilvēks, kurš labi apguvis peldēšanas tehniku un zina paņēmienus, kā satvert cietušo un izvilkt viņu krastā. Personai, kura steigusies palīgā slīcējam, jāatceras parūpēties arī par savu drošību, izmantojot kādu peldlīdzekli, norāda VUGD. Savukārt no krasta slīcējam var sniegt palīdzību, pametot virvi vai kādu peldošu priekšmetu, kas palīdzētu noturēties virs ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!