Veselības inspekcija (VI) svētdien uzsāka regulāru peldvietu monitoringu peldsezonas laikā, un pēc pirmajām pārbaudēm apstiprina – peldēties atļauts visās 46 oficiālajās peldvietās, informēja inspekcija.

Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās inspekcija pārbaudīs visu peldsezonu – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes notiks jūnija sākumā.

Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, respektīvi, pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem – fekālā piesārņojuma indikatoriem, zarnu nūjiņām (E.coli) un zarnu enterokokiem, gan vizuāli, novērtējot peldvietas vispārējo stāvokli. Īpašu uzmanību Inspekcijas vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, noturīgām putām, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, zilaļģu vai zaļaļģu savairošanās procesam (ūdens "ziedēšanai").

Peldvietu ūdens kvalitātes rādītājus pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas novērtē speciālisti un sniedz slēdzienu par ūdens kvalitāti – peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts. Par izmeklējumu rezultātiem tiek informēts peldvietas īpašnieks, citas ieinteresētās institūcijas, kā arī sabiedrība.

Veselības inspekcija peldvietu monitoringā aicina piedalīties arī iedzīvotājus, savus novērojumus par peldvietas un peldūdens kvalitāti, fiksējot Inspekcijas mājaslapā ievietotajā anketā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!