Lai veicinātu peļņā aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos dzimtenē, integrācijas lietu sekretariāts piedāvā izskaust nelegālo nodarbinātību un "aplokšņu algas", atbalstīt iedzīvotāju uzņēmējdarbības iniciatīvas, informēt aizbraukušos par darba iespējām Latvijā un izglītot sabiedrību.
Tie ir galvenie darbības virzieni, kuri ietverti Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta iesniegtajā ziņojumā valdībai par konkrētu rīcības plānu, lai veicinātu izceļojušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos Latvijā.

Ziņojums problēmas risināšanai "paredz sistemātisku pieeju un darbību sekojošos virzienos: izceļošanas un atgriešanās pastāvīgs monitorings, masveidīgas izbraukšanas novēršana, atgriešanās veicināšana, atgriešanās atvieglošana un reintegrācija," portālu "Delfi" informēja sekretariātā.

Ziņojumā priekšlikumi vērsti divos galvenajos virzienos: dzīves un darba apstākļu uzlabošana Latvijā, un motivācijas pasākumi. Dzīves un darba apstākļu uzlabošana Latvijā paredz, piemēram, pilnveidot kontroles mehānismu darba līgumu neslēgšanas un nodokļu nemaksāšanas no darba devēju puses mazināšanai; publiskās un privātās sadarbības attīstīšanu, atbalstot iedzīvotāju komercdarbības iniciatīvas; kontroles mehānisma pilnveidošanu "aplokšņu algu" mazināšanai.

Savukārt kā galvenie motivācijas pasākumi ir noteikti: informatīvās saiknes nodrošināšana ārvalstīs dzīvojošajiem (plaši pieejama informācija par darba iespējām Latvijā, politiskās līdzdalības veicināšana u.c.), sabiedrības izglītošana (atvērtības, izpratnes par brīvo iedzīvotāju kustību, tolerances veicināšana u.c.).

Ziņojums paredz dubultpilsonības pieļaujamības paplašināšanas ieviešanu ārvalstīs dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju bērniem, kā arī izskatīt iespēju to piešķirt laulātajiem draugiem.

Par galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki vēlas pamest Latviju, sekretariāta darba grupa izvirzīja vairākas pamatproblēmas, piemēram, valsts un darba devēju nevērīgo attieksmi pret strādājošajiem un viņu vajadzībām, birokrātiskos šķēršļus dažādu jautājumu risināšanā (tostarp uzņēmējdarbības uzsākšanai, sekmīgai mazo un vidējo uzņēmumu darbībai), niecīgo darba atalgojuma apmēru, kas bieži ģimenei pat neļauj apmierināt tās pamatvajadzības u.c.

"Darba grupa, kas izstrādāja priekšlikumus, ir sagatavojusi realizējamas aktivitātes. Manuprāt, īstenojot tās, mēs varētu ietekmēt iedzīvotāju atgriešanos Latvijā un rast tādus apstākļus, kas veicinātu arī esošo Latvijas iedzīvotāju vēlmi palikt valstī. Viens no galvenajiem priekšlikumiem ir dubultpilsonības ieviešana ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotāju bērniem, kas veicinās saiknes saglabāšanu ar dzimteni, stimulējot ārvalstīs dzīvojošo vēl aktīvāku iesaistīšanos Latvijā notiekošajos procesos un viņu atgriešanos Latvijā," uzsver ministrs Oskars Kastēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!