Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un partija "Sabiedrība citai politikai" (SCP) vērsīsies Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu šodien pieņemtos grozījumus likumā "Par pensijām", kas paredz atcelt to indeksāciju 2009. gadā.

SCP līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs apliecināja, ka tiks iesniegts iesniegums ST kā arī to, ka, visticamāk, šie grozījumi tiks atzīti par neatbilstošiem Satversmei.

Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš apstiprināja, ka Juridiskā biroja atzinums par šo grozījumu pieņemšanu saskan ar SC un SCP viedokli.

Kā ziņots, Saeima šodien otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par pensijām", kas paredz 2009. gadā neveikt pensiju indeksāciju.

Likuma grozījumi arī paredz, ka turpmāk valsts pensijas apmērs būs pārskatāms reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu, turklāt, ja indekss būs mazāks par ciparu "1", kas nozīmē, ka attiecīgajā periodā nav novērots patēriņa cenu kāpums, tad valsts pensijas pārskatītas netiks.

Likumprojektu izskatīšanai Saeimā iesniedza pieci deputāti - Dzintars Zaķis (JL), Māris Grīnblats (TB/LNNK), Māris Kučinskis (TP), Augusts Brigmanis (ZZS) un Anna Seile (PS), kas ir Ministru prezidenta amata kandidāta Valda Dombrovska (JL) jaunveidojamās valdības partiju Saeimas frakciju priekšsēdētāji.

Pašlaik likums paredz, ka līdz 2009. gada 31. decembrim valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (3 x 45 Ls = 135 Ls), pārskatāmas 1. aprīlī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu, un 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Valsts pensijas, kuru apmērs pārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pārskatāmas reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu.

Turpretī no 2010. gada 1.janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Valsts pensijas, kuru apmērs pārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (5 x 45 Ls = 225 Ls), pārskatāmas reizi gadā, 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Valsts pensijas, kuru apmērs pārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu.

Tiek indeksētas visas valsts pensijas - gan vecuma pensijas, gan invaliditātes, gan apgādnieka zaudējuma pensijas, gan izdienas pensijas. Līdz ar to bija paredzēts, ka 2009. gadā divas reizes gadā indeksējamas pensijas līdz 135 latiem, bet pensijas, kuru apmērs pārsniedz 135 latus, indeksējamas vienu reizi gadā.

2008. gadā pensijas, kuru apmērs nepārsniedza 150 latus, tika indeksētas divas reizes gadā - 1. aprīlī, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu, un 1.oktobrī, ņemot vērā gan patēriņa cenu pieaugumu, gan 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Pensijas, kuru apmērs pārsniedz 150 latus, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, tika pārskatītas reizi gadā, 1. oktobrī, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!