Satraukti vērsušies Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Gulbenes filiālē ar neskaidriem jautājumiem par vecuma pensiju ikmēneša piemaksu izmaksāšanas kārtību.
Kāda sieviete pārpratuma pēc nodomājusi, ka dēļ pensijas vietā saņems tikai piemaksu, apmēram 5 latus. Cita atkal izpratusi, ka katru mēnesi piemaksas palielināsies, tāpēc gada laikā sasniedzot ievērojamas summas.

“Vispirms man ir jāuzsver, ka tā ir piemaksa pie vecuma pensijām, jo mums zvana arī tādi cilvēki, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju vai invaliditātes pensiju. Kopš 1.janvāra vecuma pensiju ikmēneša piemaksu var saņemt pensionāri, kas dzīvo Latvijā, kuriem darba stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuriem piešķirtās pensijas lielums nepārsniedz 105 latus. Gulbenes rajonā ir 4293 pensionāri, kam pienākas pensiju piemaksas,” saka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Gulbenes filiāles klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Faina Poligalova.

Piemaksas lielums par vienu apdrošināšanas stāža gadu ir 0,19 santīmi, bet piemaksas lielumu katrai konkrētai pensijai nosaka, viena apdrošināšanas stāža gada vērtību reizinot ar apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. “Šeit arī rodas problēmas. Ja cilvēks ir strādājis arī pēc 1995.gada 31.decembra, to piemaksā vairs nerēķina. Tāpēc var rasties situācija, ka darba stāžs ir 32 gadi, bet piemaksu rēķina par 27 darba gadiem. Piemaksu pensionārs saņem visu mūžu, un šī summa katru mēnesi būs nemainīga,” skaidro Poligalova.

Proti, februārī pensionārs saņems kārtējo pensiju un piemaksu par janvāri un februāri. Martā saņems pensiju un piemaksu, aprīlī saņems indeksācijas rezultātā palielinātu pensiju un piemaksu. Piemaksu pensionārs zaudēs tikai tad, ja izbrauks no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Katram pensionāram, kam pienākas piemaksa, tiks nosūtīta VSAA vēstule ar lēmumu par piemaksas piešķiršanu. Vēstulē būs izskaidrots, kā piemaksa rēķināta un kāda būs tās izmaksāšanas kārtība. Pensionāri piemaksu saņems tieši tajā paša dienā, kad pensiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!