Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētāja Aina Verze Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai pieprasīs neatcelt šī gada aprīlī paredzēto pensiju indeksāciju, šāds lēmums tika pieņemts LPF valdes sēdē.
LPF uzstāj, ka gadījumā, ja, sākot no pagājušā gada 1.septembra līdz šī gada 1.martam, inflācijas līmenis valstī pārsniegs 5%, pensiju indeksācija ir jāveic bez likuma izmaiņām. LPF nepiekrīt Labklājības ministrijas (LM) uzstādījumam, ka tikai februāra beigās tiks izvērtēts, vai indeksācija ir nepieciešama, jo "februāra mēnesis var tikai ietekmēt, bet ne jau noteikt visa perioda inflāciju", norāda Verze.

Arī partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs norādīja, ka pensijas jāindeksē arī 2009.gadā un nav pieļaujams, ka ekonomiskās krīzes laikā pensijas tiktu iesaldētas, kā to iecerējusi valdība, jo inflācija Latvijā šai periodā jau ir pārsniegusi 5% atzīmi.

Tāpat Štokenbergs stāstīja, ka reāli sociālajā budžetā iekrājumu nav, taču līdzekļus pensijām var ietaupīt, sakārtojot un mainot nodokļu sistēmu valstī, lielākus nodokļus uzliekot turīgākajiem, mazākus - mazturīgajiem iedzīvotājiem, nevis liekot visiem maksāt vienādi.

Štokenbergs norāda, ka līdzekļi tiktu ietaupīti, ja valdība pieņemtu lēmumu, ka valsts pārvaldē strādājošajiem mēnešalga nedrīkst pārsniegt desmit minimālo algu apmēru.

Turklāt, lai valstij nebūtu jāizmaksā virkne bezdarbnieku pabalstu bez darba palikušajiem cilvēkiem, Štokenbergs norāda uz iespēju saīsināt darba dienu.

Tādā gadījumā valsts nepārtērētu līdzekļus sociālajos pabalstos, bet darbinieks turpinātu nodokļu maksāšanu valstij, brīvajā laikā, piemēram, pārkvalificējoties. Turklāt tas būtu mazāks emocionāla un ekonomiska rakstura trieciens strādājošajam, uzskata Štokenbergs.

LPF priekšsēdētāja norādīja, ka pensiju indeksācijas atcelšana būtu pretrunā ar Eiropas Komisijas nostādnēm par maznodrošināto aizsardzību ekonomiskās krīzes apstākļos, tāpēc LPF aicinās LM informēt sabiedrību par Nacionālajā programmā paredzētajiem pasākumiem maznodrošināto iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai krīzes apstākļos.

Verze norādīja, ka LPF ir pārliecināta par parlamenta pārstāvju sapratni un par to, ka pensiju indeksācija pavasarī tomēr notiks.

Jau ziņots, ka gadījumā, ja pensijas šogad indeksētas netiks, valsts gada laikā ietaupīs 30 miljonus latu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!