Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) vēstulē premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) aicina risināt jautājumu par kompensācijas mehānisma izveidi mazturīgajiem pensionāriem saistībā ar elektroenerģijas izmaksu sadārdzināšanos, informēja federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš (ZZS).

Vēstulē LPF norāda, ka pie tās vērsušies vairāki maznodrošinātie pensionāri, kuri ir satraukti par elektroenerģijas izdevumu palielināšanos no jūlija saistībā ar maksas ieviešanu par elektropieslēgumu.

Kā skaidro Siliņš, LPF dome februārī uzklausīja AS "Sadales tīkls" informāciju par plānotajām izmaiņām pakalpojumu apmaksā, kā arī aprīlī federācijas valde tikās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvjiem un norādīja, ka izmaiņas iespējamas, tikai nepasliktinot zināmas sabiedrības daļas stāvokli.

LPF aicināja risināt jautājumu par kompensāciju mehānisma izveidi maznodrošinātajiem pensionāriem, kuru tēriņi par elektroenerģiju paaugstināsies sakarā ar nelielu elektroenerģijas patēriņu - līdz 90 kilovatstundām mēnesī. "Šīs kategorijas pensionāri, kas cenšas ekonomēt elektroenerģijas patēriņu, izmaiņu rezultātā būs spiesti palielināt savus izdevumus par dažiem eiro mēnesī, tādējādi sašaurinot iespējas iegādāties pārtiku un medikamentus," norāda Siliņš.

Federācija uzskata, ka sociāli jūtīgi jautājumi jārisina sociāli atbildīgi un nav pieļaujama visnabadzīgāko iedzīvotāju diskriminācija. LPF aicina vienlaikus ar pieslēguma maksas ieviešanu atrisināt jautājumu par kompensācijas mehānisma izveidi mazturīgajiem pensionāriem sakarā ar elektroenerģijas izmaksu sadārdzināšanos.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) skaidroja, ka izstrādes stadijā ir valdības noteikumi, kas atbildot uz pensionāru prasībām. Projekts esot izstrādāts, bet tehniski pagaidām nevar tikt pieņemts, jo nav likuma deleģējuma.

LPF domes sēdē 17.maijā tika nolemts nosūtīt vēstuli Kučinskim par situāciju, kas izveidojusies sakarā ar izmaiņām elektroenerģijas patēriņa apmaksā. "Sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmums par izmaiņām elektroenerģijas apmaksā nosaka maksu par pieslēgumu, kas diemžēl sit pa tiem pensionāriem, kas patērē ļoti maz - mazāk par 90 kilovatiem mēnesī. Tāpēc nosūtīsim premjerministram priekšlikumu, ka ir jāmeklē kompensācijas mehānisms tieši tiem mazajiem nabadzīgajiem patērētājiem, kas taupa katru kilovatu, lai būtu mazāk jāmaksā. Tagad, nosakot pieslēguma maksu, nabadzīgajiem pensionāriem pieaugs rēķini," toreiz uzsvēra Siliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!