Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde pirmdien nolēma atbalstīt pensiju indeksāciju ar indeksu 1,04 ar nosacījumu, ka tiek indeksētas visas pensijas līdz 250 latiem, nevis 200 latiem, kā tika runāts iepriekš.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo federācija ir nobažījusies par to pensionāru labklājību, kuriem pensijas kaut par latu pārsniedz 200 latus. Šis variants no valsts budžeta 2013.gadā prasītu 12,3 miljonus latu, bet 2014.gadā - 37,2 miljonus latu, skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Kā skaidroja LPF priekšsēdētājs Andris Siliņš, federācija adresēs šo lūgumu Saeimai. Viņš gan piebilda: "Ja naudas nebūs, atgriezīsimies pie zemākā varianta."

LPF valde pirmdien apsprieda 5.jūnijā ar Labklājības ministriju (LM) panākto vienošanos, ka šogad ar indeksu 1,04 tiks indeksētas tās pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Kā iepriekš skaidroja labklājības ministre Ilze Viņķele (V), indekss 1,04 atspoguļo patēriņa cenu groza izmaiņas no 2009.gada līdz 2013.gadam. Visas pensijas līdz 200 latiem tiks indeksētas no šā gada septembra. To vidējais pieaugums varētu būt 4,60 lati. Šādam pensiju indeksācijas modelim 2013.gadā nepieciešami papildu nedaudz vairāk kā 10 miljoni latu, savukārt 2014.gadā 30,5 miljoni lati.

"Vēlos izteikt lielu pateicību gan Pensionāru federācijai, gan citām senioru organizācijām, kas ir pārstāvētas padomē, par ļoti konstruktīvu dialogu, kā rezultātā ir rasts risinājums, kas gan ļauj atsākt indeksāciju šogad, gan vienlaikus neizsmeļ visu nākamā gada pieejamo budžeta finansējumu, kas būtu atvēlams arī tādām prioritātēm kā neapliekamā minimuma un atvieglojumi par apgādājamo palielināšanai," pauda Viņķele.

Tiklīdz tiks pieņemts gala lēmums par indeksāciju šogad, LM plāno sākt darbu pie nākamā gada pensiju indeksācijas modeļu izstrādes. Viņķele, jautāta, vai ministrija 2014.gadā neplāno atteikties no pensiju indeksācijas un tā vietā meklēt citus risinājumus senioru atbalstam, sacīja, ka atteikšanās no pensiju indeksācijas nenotiks. Par to ministre ir pārliecināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!