Foto: DELFI
Latvijā ir vērojama tendence samazināties Covid-19 pozitīvo gadījumu skaitam, taču, potenciāli lemjot par ierobežojumu mīkstināšanu, nepieciešams ieviest citus risinājumus, lai koronavīrusam nedotu plašu brīvību, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pozitīvo gadījumu skaita samazināšanās ir vērojama, taču precīzāku secinājumu izdarīšanai nepieciešams iekļaut arī brīvdienas, jo nedēļa pilnībā vēl nav aizritējusi, uzsvēra speciālists.

"No nedēļas uz nedēļu izmeklēto skaits pieaug, tajā pašā laikā pozitīvo gadījumu skaits samazinās. Šī nedēļa vēl nav aizritējusi, tomēr sākotnējie dati liecina, ka, visticamāk, būs samazinājums," norādīja epidemiologs, gan piebilstot, ka nav izslēdzami kādi negaidīti pavērsieni, jo atbilstoši plānam ekspertiem vēl vajadzētu veikt plašāku izmeklēšanu Covid-19 skartajā patversmē "Zilais krusts" Rīgā.

Lai arī faktiski karantīnas laiks patversmē ir aizritējis, tomēr vēl nepieciešamas papildu pārbaudes. "Šeit iespējams kāds lielāks pozitīvo gadījumu skaits, taču tas neattiecas uz visu populāciju," norādīja speciālists.

Perevoščikovs skaidroja, ka kopējā samazinājuma tendence zināmā mērā atbilst arī kopējai situācijai Eiropas Savienībā saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra apkopoto informāciju. Tajā pašā laikā atsevišķās Eiropas valstis tomēr turpina uzrādīt pieauguma tendenci.

Tajās valstīs, kur darbojas ierobežošanas pasākumi, redzama stabilizācija vai pat samazinājums, taču tas nenozīmē, ka Latvijai vajadzētu svinēt uzvaru, jo Covid-19 apkarošanas process būs ilgstošs un, mazinot ierobežojošos pasākumus, Latvijai jābūt ļoti uzmanīgai, lai atkal nepieļautu kādu strauju infekcijas pacēlumu, piekodināja epidemiologs.

"Jābūt līdzsvaram starp distancēšanās pasākumiem un starp noslogojumu veselības aprūpes sistēmai," uzsvēra Perevoščikovs.

Lūgts precizēt, vai patlaban jau var konkrētāk spriest par iespējamu ierobežojumu mīkstināšanu pēc 12. maija, speciālists norādīja, ka šajā jautājumā ir divi aspekti. Pirmkārt, pati par sevi pastāv ārkārtējā situācija, kas stimulē papildu darbus, koordināciju un resursu piešķiršanu pretepidēmijas kontroles pasākumiem.

Otrkārt, ir atsevišķi ierobežojoši pasākumi, taču skatoties uz to, kā citas valstis dod lielāku brīvību cilvēkiem, Latvija nevarot ņemt tās par piemēru, jo Latvijā nemaz šādi ierobežojumi nebija noteikti, viņš norādīja. "Mums daudzas vietas nav slēgtas un arī pulcēšanās pasākumi nav tik izšķiroši," piebilda eksperts.

Ja Latvijas sabiedrībai tiks mazināti ierobežošanas pasākumi, tad "mazināsim arī ierobežojumus vīrusam", kas nozīmē, ka vīrusam būs lielāka brīvība turpināt izplatīties, norādīja Perevoščikovs.

Eksperts nenoliedza, ka Latvijas speciālistu vidū notiek diskusijas par ierobežojošiem pasākumiem, tomēr viņš uzsvēra, ka, lemjot par šādu pasākumu mīkstināšanu, nepieciešams ieviest citus risinājumus, lai vīrusam nebūtu plaša brīvība.

"Ja atceļam ierobežojošos pasākumus, jābūt laikam tam sagatavoties. Notiek ekspertu diskusijas un mēs domājam šajā virzienā. Ja mēs dosim lielāku brīvību pulcēties, tad mums vajag ieviest arī citu risinājumu, lai vīruss sabiedrībā nejūtas tik brīvi," teica epidemiologs, minot, ka, piemēram, vairākas valstis to aizstāj ar masku lietošanu sabiedriskās vietās, kur distancēšanās varētu nebūt tik izšķirīga.

"Mans viedoklis ir tāds, ka tas būtu ļoti apsverams. Maskas pasargā tikai tad, ja visi tās lieto. Tas nozīmē - ja kāds ir inficēts, tad viņš neizplatīs šo vīrusu caur masku," norādīja Perevoščikovs.

Ņemot vērā minēto, viņš uzskata, ka virziens uz ierobežojošo pasākumu mīkstināšanu noteikti būs, ja mediķi redzēs, ka Covid-19 jauno gadījumu skaita samazināšanas tendence turpināsies un nebūs lieli infekcijas uzliesmojumi.

Speciālists uzsvēra, ka esošā tendence ir rezultāts tam, ka uz ielām ir mazāk cilvēku un iedzīvotāji daudz plašāk ievēro higiēnu.

Vienlaikus SPKC eksperts novērojis, ka ieviestie ierobežojumi Covid-19 apkarošanai devuši artavu arī citu vīrusa infekciju mazināšanā. "Neparasti maz ir saslimušo ar citām vīrusa infekcijām, kas šajā gadalaikā joprojām būtu turpinājušās," nobeigumā uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 1535 Covid-19 testi un septiņos gadījumos tie izrādījušies pozitīvi, liecina SPKC apkopotie dati.

Līdz šim Latvijā konstatēti 682 Covid-19 inficētie, savukārt izmeklējumu kopskaits sasniedzis 32 837.

Patlaban stacionārā atrodas 42 pacienti, tostarp viens jauns gadījums pēdējā diennaktī. No šiem pacientiem 37 ir ar vidēju slimības gaitu, bet pieci - ar smagu. No stacionāra līdz šim izrakstīts 61 pacients.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!