Foto: DELFI Aculiecinieks
Spriežot pēc šī brīža prognozēm, negaisu zonas trešdienas vakarā nebūs tik plašas un postošas kā vakar pieredzētais, tomēr negaisa laikā tik un tā gaidāma vēja pastiprināšanās un stiprs lietus, iespējama arī krusa, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Trešdienas, 12. jūnija, vēlā pēcpusdienā vietām, galvenokārt dienvidu rajonos, gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām līdz 15-16 metriem sekundē. Gaidāma arī krusa, ziņo LVĢMC.

LVĢMC izsludinājis dzelteno brīdinājumu.

Jau ziņojām, ka daudzviet Latvijā 12. un 13. jūnijā gaidāms stiprs karstums. Gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +27...+32 grādiem, bet vietām teritorijas dienvidos karstums būs pat ļoti stiprs, gaisa temperatūra sasniegs +33...+34 grādus, prognozēja sinoptiķi.

Ziņojām, ka otrdienas vakarā daudzviet Kurzemē un Vidzemē pērkona negaiss nodarīja pamatīgus postījumus – smago lietavu dēļ applūda lielveikali, bet nokritušie koki bloķēja ceļus, portālam "Delfi" ziņoja vairāki aculiecinieki.

Otrdienas naktī negaisa laikā uz Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas otrās nodaļas ēkas jumta uzkrita priede. Slimnīcā skaidroja, ka dienas laikā nolūzušais koks tiks novākts.

Savukārt trešdienas rītā atpūtas bāzes "Valguma pasaule" pārstāve Vita Beļavniece portālam "Delfi" ziņoja, ka pirmo reizi laikapstākļu radīto bojājumu dēļ nācies slēgt baskāju taku, kura apmeklētājiem pieejama jau astoto gadu. "Vakardienas vētra brāzās pāri Valguma ezeram un nodarīja milzu postījumus baskāju takā "Valguma pasaulē", mākslas telpā Valguma mežā un Valguma viesnīcas teritorijā," pastāstīja Beļavniece.

Ar saknēm nolauztas ap 40 milzu priedes, egles, oši. Tāpat nopostītas vairākas dabas ainavu fotomākslinieku lielformāta fotogrāfijas, kas bija apskatāmas Valguma mežā. Beļavniece paskaidroja, ka apmeklētāju drošības apsvērumu dēļ taka 12. un 13. jūnijā apmeklētājiem nebūs pieejama.

Jau ziņojām, ka vislielākie postījumi pēc otrdiena pērkona negaisa tika fiksēti Tukuma novadā. Portāls "Neatkarīgās Tukuma ziņas" vēstīja, ka lietus un vējš Tukumā, kā arī tā apkārtnē lauzis kokus un vietām izraisījis plūdus.

Spēcīgais negaiss, kas 11. jūnijā plosījās daudzviet Latvijā, nodarījis dažādus postījumus ēkām un automašīnām. Apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) portālam "Delfi" atklāja, ka jau saņēmusi atlīdzību pieteikumus vairāk nekā 50 000 eiro apmērā.

Aizvadītajā diennaktī, laikā no 11. jūnija pulksten 6.30 līdz 12. jūnija pulksten 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis vairāk nekā 50 izsaukumus saistībā ar negaisu un lielo vēju, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

No tiem lielākā daļa bija par kokiem, kas nolūzuši uz ceļa braucamās daļas, bet bijuši arī pāris izsaukumi par to, ka koki nolūzuši uz dzīvojamās mājas jumtiem un automašīnām. VUGD apstiprina, ka visvairāk izsaukumi saņemti Tukumā un Tukuma novadā, kur ugunsdzēsēji devušies uz 19 izsaukumiem, lai likvidētu negaisa un lielā vēja radītos postījumus.

LVĢMC ziņoja, ka otrdienas pērkona negaiss sākās virs Vācijas un ilga gandrīz divas diennaktis. "11. jūnijā virs Eiropas austrumu daļas un Baltijas valstīm bija izveidojušies labvēlīgi apstākļi negaisu attīstībai. No Eiropas dienvidiem ieplūda karsts, mitrs gaiss un vēja vektoru vertikālais izkārtojums radīja pateicīgus apstākļus aktīvai un straujai negaisa mākoņu attīstībai," raksta LVĢMC.

Ja ierasti pērkona negaisu "mūžs" ir no pāris stundām līdz pusdiennaktij, tad šīs zonas aktīvais posms pārsniedza diennakti un tuvojas jau divām – tā izveidojās 10. jūnijā virs Vācijas dienvidiem, 11. jūnijā tā pārvietojās pār Baltijas jūru un šķērsoja Latviju, bet šodien tā vēl ir novērojama virs Krievijas rietumiem.

Nedaudz netipiski, kā skaidro LVĢMC, ir arī tas, ka tik stiprs pērkona negaiss ir izveidojies jau jūnija pirmajā pusē, jo ierasti spēcīgākie negaisi veidojas jūlijā un augustā, kad to attīstībai ir labāki apstākļi.

Atlikušajā darba nedēļā sinoptiskā situācija virs Latvijas ievērojami nemainīsies, līdz ar to aktīvi veidosies gubu-lietus un negaisa mākoņi, skaidro sinoptiķi. Kopumā Latvijā aizvien ir jārēķinās, ka pērkona negaisi ir bīstamākā atmosfēras parādība vasaras sezonā, kas ik gadu atsevišķās vietās rada apdraudējumu un postījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!