Lai gan pērn ievērojami sarucis ceļu satiksmes negadījumu un ievainoto skaits, apdrošinātāju valstij izmaksātās zaudējumu atlīdzības, salīdzinot ar 2008.gadu, ir pieaugušas 2,6 reizes, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Pērn apdrošinātāji valstij atlīdzinājuši 1,7 miljonus latu par ceļu satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanu un izmaksātajiem pabalstiem. Vidējā izmaksātā atlīdzības summa bijusi 508 lati.

LTAB norāda, ka valsts ar katru gadu arvien aktīvāk pieprasa un atgūst līdzekļus no apdrošinātājiem par negadījumos cietušajiem. Piemēram, pērn apdrošinātāji pieņēmuši 3344 atlīdzību izmaksu lēmumus, tas ir uz pusi vairāk kā 2008.gadā – 1764, neskatoties, ka negadījumos ievainoto skaits samazinājies par 28%.

Apdrošinātāju izmaksātās atlīdzības valsts budžetā par ceļu satiksmes negadījumos cietušo personu ārstēšanu un izmaksātajiem pabalstiem veido 50% no kopējām apdrošinātāju izmaksātajām atlīdzībām par negadījumos cietušu personu.

Kopumā no 2006. līdz 2009.gadam valsts budžetā atmaksāti 3,23 miljoni latu par vairāk nekā 7600 lēmumiem, no tiem gandrīz 2,2 miljoni latu Valsts norēķinu centram par vairāk nekā 6100 lēmumiem.

LTAB norāda, ka par daļu no negadījumiem, kas notikuši pirms gada vai pat vairākiem, atlīdzības valsts budžetā tiks izmaksātas šogad vai pat vēl nākamajos gados ierosināto izmeklēšanu un tiesas procesu dēļ. Turklāt izdevumus valstij neatlīdzina, ja cietusī persona tiek atzīta par negadījumu izraisītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!