Pēc Valsts policijas datiem, Latvijā 2008. gadā atklātas 7 239 viltotas naudas zīmes, no tām 299 banknotes, informēja Latvijas Banka. Visa 2008. gadā atklāto viltojumu summa – 15 671 lats – veido procenta tūkstošdaļas no apgrozībā esošajiem latiem.
Tendence, ka gadā Latvijā atklāj dažus simtus viltotu banknošu un vairākus tūkstošus monētu, ir nemainīga. To nodrošina daudzie aizsargsistēmas elementi, un viltojumu skaits gadā ir neliels. Naudas viltošana nerada nekādus draudus Latvijas tautsaimniecībai.

Kaut arī naudas viltošana Latvijā nav nozīmīga problēma, tomēr jauno tehnoloģiju attīstība prasa pievērst banknošu un monētu aizsardzībai arvien lielāku uzmanību. Tādēļ Latvijas Banka, laižot apgrozībā jaunu laidienu naudas zīmes, pastāvīgi pastiprina naudas drošību pret viltošanu. Visas banknotes, kas atkārtoti drukātas pēc 1992. gada, ir papildinātas ar jauniem pretviltošanas elementiem.

Arī tuvākajā laikā apgrozībā gaidāmajām jaunā laidiena 500 latu naudas zīmēm būs uzlabota pretviltošanas drošība. Informāciju par lata naudas zīmēm un pretviltošanas elementiem atrodama Latvijas Bankas interneta lapā www.bank.lv sadaļā "Latvijas nauda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!