Pērn Latvijas muitas kontroles un robežkontroles punktos, kuri atrodas uz Eiropas Savienības ārējās robežas, tika iesniegtas 152 skaidras naudas deklarācijas kopsummā par 18,99 miljoniem eiro jeb 13,3 miljoniem latu.
Valsts ieņēmumu dienestā (VID) informē, ka 32 deklarācijas noformētas, personām iebraucot no trešajām valstīm Latvijā, bet 120 – izbraucot no Latvijas.

Pērn visvairāk skaidras naudas deklarācijas - 123 noformētas lidostas muitas kontroles punktā. Deklarācijās, kuras noformētas iebraucot Latvijā, norādītā kopējā summa ir 5,04 miljoni eiro, bet, izbraucot no Latvijas uz trešajām valstīm, deklarētās skaidrās naudas kopsumma pārsniedza 13,94 miljonus eiro.

No 2006.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim tika iesniegtas 42 skaidras naudas deklarācijas kopsummā par 2,41 miljonu eiro.

Latvijā prasība uz ES ārējās robežas deklarēt skaidras naudas līdzekļus ir spēkā kopš 2006.gada 1.jūlija, bet kopš 2007.gada 15.jūnija šāda prasība ceļotājiem jāievēro visās ES dalībvalstīs.

Pienākums iesniegt deklarāciju ir personai, kas iebrauc ES vai izbrauc no tās caur ārējās robežas kontroles punktiem un ved 10 000 eiro vai vairāk skaidrā naudā vai ekvivalentu summu citās valūtās vai viegli konvertējamos aktīvos, piemēram, obligācijās, akcijās, ceļojuma čekos u.tml. Deklarēšanas pienākums attiecas uz fizisku personu, kas pārvadā skaidru naudu, neatkarīgi no tā, vai minētā persona ir naudas īpašnieks. Deklarācija ir jāaizpilda un jāiesniedz muitā (vai citā kompetentā tās valsts iestādē) tajā kontroles punktā, caur kuru ceļotājs iebrauc ES vai izbrauc no tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!