Foto: DELFI
Aizvadītajā gadā darbu Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) atstājušas 258 amatpersonas, savukārt dienestā uzņemtas 318 jaunas amatpersonas, par to piektdien notikušajā cietumu priekšnieku sanāksmē klātesošos informēja IeVP Administratīvā un personālvadības dienesta priekšniece Lana Andriksone.

Viņa rezumēja, ka patlaban dienestā ir 179 vakanti amati.

Atskatoties uz 2011.gada notikumiem ieslodzījuma vietās, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) atzina, ka ir aizvadīts sarežģīts gads. Viņš norādīja, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadībai ir uzdots novērst visas Valsts kontroles (VK) atzinumā konstatētās nepilnības, taču arī VK esot atzinusi, ka dažas lietas nav iespējams izdarīt vienkārši tāpēc, ka cietumiem trūkst finansējuma.

Bērziņš aicināja pievērst īpašu uzmanību tam, lai visos cietumos ieslodzītie tiktu vienlīdz labi ēdināti, ievērojot dienas uztura normas. Tāpat ļoti būtiski esot piedāvāt cietumniekiem visas tās aktivitātes, kas saistītas ar viņu resocializāciju.

Rūpīgi jāseko arī tam, lai ieslodzītajiem tiktu nodrošināta iespēja sazināties ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu, uzsvēra ministrs.

Runājot par ieslodzījuma vietu infrastruktūru, Bērziņš atzina, ka tuvākajā laikā nekādus vērā ņemamus uzlabojumus solīt nevar, vienīgi ir plānots būvēt jaunu cietumu Olainē. Patlaban vēl neesot skaidrs, kā šis projekts tiks finansēts, taču esot divi iespējamie risinājumi - publiskā un privātā partnerība vai arī līdzekļi no valsts budžeta. "Te varētu būt runa par garantijām," piebilda ministrs.

Savas runas noslēgumā Bērziņš pateicās cietumu priekšniekiem un IeVP vadībai par 2011.gadā paveikto un novēlēja, lai izdodas sasniegt visus šim gadam nospraustos mērķus.

Par to, kādi uzlabojumi cietumus sagaida šogad, sanāksmē klātesošajiem stāstīja IeVP priekšnieka vietnieks Sergejs Čepjolkins. Viņš norādīja, ka tuvākajā laikā ir plānots pabeigt divas gāzes katlumājas Rīgas Centrālcietumā un Brasas cietumā, bet Vecumnieku cietumā jāsaved kārtībā ūdensvads un kanalizācijas sistēma. Savukārt Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā šogad ir paredzēta siltumtrases nomaiņa.

IeVP Budžeta un finanšu dienesta priekšniece Tatjana Trocka cietumu priekšniekiem atgādināja, ka pārvalde aizvien turpina darīt visu iespējamo, lai centralizētu grāmatvedību un dažādus citus procesus. Šim nolūkam cietumos tiek lietota datorprogramma "Horizon", taču daudzi joprojām nemāk ar to strādāt, atzina Trocka.

Arī IeVP priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte norādīja, ka jau nākamnedēļ visiem datiem par janvāri būs jābūt ievadītiem, izmantojot jauno programmu, un nekādas atrunas netikšot pieņemtas.

Runājot par informācijas tehnoloģijām, Čepjolkins pastāstīja, ka šogad IeVP vajadzētu ieviest arī Notiesāto informācijas sistēmu, kurā elektroniskā veidā būs pieejama visdažādākā informācija par notiesātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!