Pērn salīdzinājumā ar 2008.gadu gandrīz divkāršojies ar ērču encefalītu saslimušo skaits - 2008.gadā Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ārstējās 53 ērču encefalīta pacienti, bet pērn - 101 pacients.

Pieaugušo saslimstība 2009.gadā pieaugusi 1,9 reizes, turklāt speciālisti norāda, ka pērn saslimšanas visbiežāk noritējušas smagā formā. Kopumā pērn fiksēti 329 ērču encefalīta gadījumi, no tiem 13 gadījumos inficētie bijuši bērni.

Tāpat pērn, salīdzinot ar 2008.gadu, dabā savākto inficēto ērču skaits palielinājies no 0,4% līdz 3,9%, savukārt no cilvēkiem noņemto inficēto ērču skaits palielinājies no 4,5% līdz 6,8%.

LIC norāda, ka pērn mazāk nekā iepriekšējos gados ar ērču encefalītu slimojuši bērni. Laikā no 2004.gada līdz 2008.gadam vidēji fiksēti 15 – 20 gadījumi gadā, bet pērn - 13. Saslimstības samazinājums bērniem ir saistīts ar mērķtiecīgi veikto bērnu vakcināciju teritorijās ar augstu saslimstību, uzskata LIC.

Mediķi brīdina, ka pirmās ērces mostas jau marta beigās, kad temperatūra ir mazliet virs nulles, tādēļ laikus jādomā par vakcinēšanos, jo tas ir drošākais veids, kā sevi pasargāt.

Cilvēkiem, kas pēc ērces koduma inficējušies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus (paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī), kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvas sāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.
Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāgriežas pie ārsta.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka kopš šā gada Latvijā vairs nav pieejams Krievijā ražotais imūnglobulīns, ko varēja lietot jau pēc ērces piesūkšanās, lai novērstu saslimšanu ar ērču encefalītu. Šis medikaments nav atzīts Eiropas Savienībā, taču tam nav pieejami arī līdzvērtīgi aizstājēji, līdz ar to vienīgā aizsardzība pret bīstamo slimību ir vakcinēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!