Foto: F64

2020. gadā iedzīvotāji e-paraksta rīkus identitātes apliecināšanai izmantojuši kopumā vairāk nekā 2,8 miljonus reižu. Salīdzinot ar 2019. gadu, identitātes apliecināšana ar e-paraksta rīkiem ir dubultojusies, savukārt kopējais elektroniskās parakstīšanās reižu skaits pārsniedzis 9, 5 miljonus, portālu "Delfi" informēja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā" (LVRTC).

Visbiežāk iedzīvotāji ar e-parakstu apliecinājuši identitāti, izmantojot valsts vienoto autentifikācijas moduli "latvija.lv", tam seko Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietne, bet trešais populārākais portāls biji Rīgas Tehniskās universitātes portāls "Ortus", kurā mācībspēki, studenti un reflektanti kārto studiju procesa formalitātes.

Tāpat e-paraksta rīkus identitātes apliecināšanai lietotāji izmantojuši, lai apmeklētu Tiesu administrācijas portālu, eSaeimu, "MansLMT.lv", "Lursoft.lv", "Datamed.lv", "Electrum.lv", "EGL.lv".

Pērn iedzīvotāji dokumentu parakstīšanai aktīvi izmantojuši gan eID karti, gan mobilo lietotni "eParaksts mobile", liecina LVRTC statistika. eID karte parakstīšanai lietota 3,2 miljonus reižu, kas ir divreiz vairāk nekā gadu iepriekš. Tikpat strauji pieaugusi arī lietotnes "eParaksts mobile" izmantošana pērn pārsniedzot 2,2 miljonus reižu.

"Latvijas iedzīvotāji ir aprīkoti ar drošiem rīkiem un to pielietošanas reižu skaita būtiskais pieaugums apliecina, ka uzņēmēji, iestādes un organizācijas spēj veiksmīgi pielāgoties jaunajiem apstākļiem, norāda LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Jau vēstīts, ka būtisks e-paraksta lietotāju skaita pieaugums vērojams tieši privātajā sektorā.

Šobrīd "eParakstu" uztur un nodrošina LVRTC un tas ir šī pakalpojuma vienīgais sniedzējs Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!