Foto: Shutterstock

Pagājušajā, 2020. gadā, Eiropas Savienībā (ES) ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 18 800 cilvēki, kas ir par 17% mazāk nekā aizpērn. Satiksmes apjoma samazināšanās Covid-19 pandēmijas rezultātā ir ietekmējusi ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu, tomēr Latvijā pērn vērojams salīdzinošs upuru skaita pieaugums, liecina Eiropas Komisijas (EK) dati.

Bojāgājušo skaita samazinājums nav bijis vienāds, un vislielākais samazinājums – par 20 % vai vairāk – vērojams Beļģijā, Bulgārijā, Dānijā, Spānijā, Francijā, Horvātijā, Itālijā, Ungārijā, Maltā un Slovēnijā.

Turpretī piecās dalībvalstīs – Latvijā, Igaunijā, Īrijā, Luksemburgā un Somijā reģistrēts bojāgājušo skaita salīdzinošs palielinājums.

Iepriekšējā desmitgadē no 2010. līdz 2020. gadam ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits krities par 36 %. Attiecīgajai desmitgadei noteiktais mērķis — bojāgājušo skaitu samazināt par 50 % — netika sasniegts.

ES ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši 42 cilvēki uz 1 miljonu iedzīvotāju, kas pēc EK apkopotajiem datiem norāda, ka Eiropas Savienībā joprojām ir pasaulē visdrošākie ceļi. Pasaules vidējais rādītājs pārsniedz 180 cilvēkus uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Lai gan līdz šim nepieredzētā situācija 2020. gadā izraisīja dažas izmaiņas valstu bojāgājušo skaita rādītājos, visdrošākie ceļi joprojām ir Zviedrijā (18 bojāgājušie uz 1 miljonu iedzīvotāju), savukārt Rumānija ziņoja par visaugstāko rādītāju 2020. gadā (85 bojāgājušie uz 1 miljonu iedzīvotāju).

EK publicētā informācija liecina, ka pandēmijas ietekme uz ceļu satiksmes negadījumiem ir grūti izmērāma – satiksmes apjoma samazināšanās nepārprotami, lai arī neizmērāmi, ir ietekmējusi ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu. Tomēr, piemēram, ASV provizoriskie dati liecina, ka, neraugoties uz satiksmes apjoma samazināšanos, bojāgājušo skaits 2020. gadā krasi palielinājies. Arī dažās ES valstīs konstatēts, ka pārvietošanās ierobežojumu periodos uz ceļiem biežāk vērojama riskanta uzvedība, jo sevišķi atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!