1999. gadā Latvijā reģistrēts rekordliels no narkotikām mirušo cilvēku skaits — 111. Savukārt 1998. gadā kopumā no narkotiku lietošanas gāja bojā 53 cilvēki, un tas ir tikpat, cik pērn sešu mēnešu laikā.
Iespējams, ka bojāgājušo skaits varētu vēl nedaudz palielināties, jo nav pabeigtas vairāku bojā gājušo tiesu medicīnas ekspertīzes, BNS uzzināja Valsts policijas Narkotiku apkarošanas birojā (NAB).

Speciālisti rekordlielo letālo gadījumu skaitu skaidro ar sevišķi bīstamo narkotisko vielu — heroīna, efedrīna un citu — milzīgo pieplūdumu valstī. Šobrīd noskaidrots, ka visvairāk cilvēku gājuši bojā tieši no opiātu lietošanas, īpaši heroīna.

Bieži vien heroīna lietotāji no ārzemēm ievesto vielu pārdozē, jo tā ir pārāk spēcīga. Gandrīz katru dienu kāds tiek aizturēts par heroīna glabāšanu. Tiesa, pie aizturētajiem parasti atrod ne sevišķi daudz narkotiku. Piemēram, heroīnu atrod no 0,01 līdz 0,2 gramiem, kādreiz arī vairāk.

Valsts policijas speciālisti uzskata, ka lielā narkomānu skaita pieauguma dēļ valstī ir būtiski pieaudzis sīko laupīšanu — maku un somu izraušanu, rotaslietu, mobilo telefonu un citu vērtību laupīšanu — skaits. Policijā BNS skaidroja, ka narkomāni laupa, jo tiem ir vajadzīgi līdzekļi narkotiku iegādei.

Ir arī bijuši vairāki gadījumi, kad, aizturot automašīnu zagļus, pie viņiem atrod heroīnu un efedrīnu ar šļircēm. Narkotiku lietošana arī izskaidrojot viņu nelikumīgo nodarbi — vajadzīga nauda narkotiku iegādei.

Tāpat šogad Rīgā bija gadījums, kad narkomāns naudas iegūšanai noslepkavoja divas sievietes.

Bieži pārdozējušos narkomānus atrod namu kāpņu telpās un uz ielām, kā arī sabiedriskajās tualetēs. NAB speciālisti BNS pauda, ka patiesais no narkotikām bojā gājušo skaits varētu būt daudz lielāks, jo bieži vien policijas darbinieki un vēlāk arī ārsti nāves iemeslus konstatē bez vardarbības, neveicot ekspertīzes nāves cēloņa noskaidrošanai.

Pēc NAB uzskata, līdz šim Latvijā narkotiku problēmai tika pievērsta salīdzinoši maza uzmanība, īpaši Latvijas lauku pilsētās un rajonos. Tādēļ jau tuvākajā laikā Latvijā sāks strādāt NAB reģionālie darbinieki.

Šim darbam viss nepieciešamais esot sagatavots, darbu sākšana ir tikai laika jautājums. Šobrīd viens reģionālais NAB darbinieks darbību sācis Latgalē. Vēl plānots atvērt reģionālos birojus Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!