Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā gadā nedaudz pieaudzis absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju salīdzinājumā ar 2011.gadu, liecina provizoriskie Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Kā otrdien tika informēti Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti, 2011.gadā absolūta alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju bija 8,7 litri gadā, savukārt provizoriskie dati liecina, ka pērn šis rādītājs ir nedaudz pieaudzis. Pagaidām vēl nav noteikts precīzs alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju pagājušajā gadā, jo vēl tiek veikti aprēķini, bet 2012.gada rādītājs būšot nedaudz lielāks nekā 2011.gadā.

Tikmēr citi rādītāji, kas norāda uz to, ka situācija nav viennozīmīgi sliktākā, piemēram, samazinājusies iedzīvotāju mirstība, kas saistīta ar alkohola lietošanu, tāpat pēdējo gadu laikā gandrīz divas reizes samazinājusies mirstība no saindēšanās ar alkoholu.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule (VL-TB/LNNK) pēc apakškomisijas sēdes sacīja, ka neliels alkohola patēriņa pieaugums uz vienu iedzīvotāju varētu būt saistīts arī ar nelegālā alkohola patēriņa samazināšanos. Cipule gan atzina, ka alkohola patēriņa situācija patlaban nav vērtējama kā laba, tomēr pasākumi alkohola patēriņa mazināšanai nav īstermiņa.

VM pārstāvji arī informēja deputātus par plānotājiem pasākumiem alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas jomā. Viens no pasākumiem paredz aizliegt alkoholisko dzērienu reklāmu vidē, televīzijā. Tāpat paredzēts noteikt ierobežojumus akciju reklāmai, kā arī vecuma un profesiju ierobežojumus personām, kas tiek iesaistītas alkohola reklāmās.

Cipule skaidroja, ka televīzijā alkohola reklāmas varētu aizliegt laikā no plkst.6 līdz 22, tomēr par šo jautājumu notiks diskusijas, un ieceri varētu precizēt. Kaut arī diskusijas par šo jautājumu noritot smagi, darbs šajā jomā pamazām virzās uz priekšu.

Valdība pērn decembrī atbalstīja "Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu 2012.-2014.gadam". Līdzās stingrākai alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežošanai plānā paredzēta vēl virkne dažādu pasākumu alkohola patēriņa mazināšanai un alkoholisma ierobežošanai.

Tāpat Saeima patlaban strādā pie grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkohola mazumtirdzniecība būs aizliegta izglītības iestāžu dienesta viesnīcās. Mazumtirdzniecību iecerēts aizliegt arī tirdzniecības vietās, kurās alkoholiskie dzērieni, izņemot alkoholiskos dzērienus, kuros absolūtais spirta daudzums nepārsniedz piecus tilpumprocentus, nav izvietoti atsevišķā tirdzniecības zāles zonā, kurā tiek izvietoti tikai alkoholiskie dzērieni un saistītās preces (tabakas izstrādājumi, trauki, dzērienu atvēršanai paredzētās ierīces, sērkociņi, šķiltavas) un kas aprīkota ar videonovērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!