Pērn ceļu satiksmes negadījumos Latvijā gājuši bojā 442 cilvēki, kas ir par 14% mazāk nekā 2004.gadā. Šis ir vismazākais rādītājs, kopš Latvijā tiek apkopoti šie statistikas dati. Arī šī gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar 2005.gada janvāri un februāri, samazinājās bojā gājušo skaits.
Policija uzskata, ka avāriju un to upuru skaits sarucis arī pateicoties bargāko sodu ieviešanai. Bargākie sodi – auto konfiskācija un arests par braukšanu dzērumā – stājās spēkā pērnā gada rudenī.

Satiksmes ministra Aināra Šlesera padomnieks Reinholds Pelše informēja, ka situācija satiksmes drošības jomā pēdējos gados uzlabojas, sevišķi straujš progress novērots 2005.gadā. Statistikas dati liecina, ka kopumā pērn Latvijā uz ceļiem bojā gājuši 442 cilvēki, kas ir par 14% mazāk nekā 2004. gadā. Šis ir vismazākais rādītājs, kopš Latvijā tiek apkopoti statistikas dati.

Pērnā gada pirmajos divos mēnešos gājuši bojā 67 cilvēki, bet šī gada pirmajos divos mēnešos – 43. Samazinājās arī avārijās ievainoto skaits – šogad divu mēnešu laikā ievainoti 526 cilvēki, bet pērn – 771. Savukārt reģistrēto avāriju skaits samazinājās no 7181 līdz 4641.

Valsts policijas apkopotā ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina, ka ar katru gadu aizvien vairāk samazinās Latvijā reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu, kā arī tajos cietušo un bojā gājušo cilvēku skaits, informēja policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā.

Policija norāda, ka sodu bardzība ir visai efektīvs līdzeklis, lai ne tikai ierobežotu, bet arī samazinātu to negadījumu skaitu uz Latvijas ceļiem, kurus izraisījuši iereibuši autovadītāji.

“Neapšaubāmi lielu ieguldījumu ceļu satiksmes negadījumu samazināšanā devušas arī daudzās akcijas, kuru laikā autovadītāji aicināti lietot drošības jostas, nesēsties pie stūres dzērumā, bet gājēji – rūpēties par savu drošību, diennakts tumšajā laikā lietojot atstarotājus,” norāda policija

Valsts policijas priekšnieks, policijas ģenerālis Jānis Zaščirinskis uzskata, ka ceļu policijas pastiprinātais darbs pēdējos mēnešos ir tikai daļa no šīs pozitīvās tendences. “Patīkami apzināties, ka daudzi autovadītāji ne tikai nesēžas pie stūres alkohola reibumā, bet arī nopietnāk attiecas pret tādiem drošības pasākumiem, kurus agrāk uzskatīja par „sīkumiem” – drošības jostu lietošanu, distances ievērošanu starp automašīnām, kā arī elementāru pieklājības normu ievērošanu uz ceļa.”, saka Zaščirinskis.

Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars pauž gandarījumu, ka “Iekšlietu ministrijas iniciētā un konsekventi pēdējos gados īstenotā politika ceļu satiksmes jomā – bargu sodu noteikšana par smagiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem un plašu informatīvo kampaņu veikšana – ir nesusi cerēto rezultātu, un asiņaino traģēdiju skaits uz Latvijas ceļiem ir ievērojami sarucis”, informēja ministrijas Preses centrā.

“Tas ļauj pamatoti cerēt, ka Latvija spēs sasniegt nosprausto mērķi līdz 2010.gadam uz pusi samazināt uz ceļiem bojā gājušo un cietušo skaitu un beidzot zaudēt apšaubāmo Eiropas “līdera” godu šajā jomā,” uzskata ministrs.

Tāpat iekšlietu ministrs aicina tos autobraucējus, kam par braukšanu dzērumā tiesa piespriedusi administratīvo arestu, nemēģināt slapstīties, un labprātīgi ierasties izciest sodu. Cenšoties izvairīties, autobraucēji tikai piedzīvos vēl lielāku apkaunojumu, kad policija meklēs, ieradīsies mājās vai darbavietās, lai piespiedu kārtā pārkāpējus nogādātu aresta vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!