Foto: DELFI
Pagājušajā gadā konstatēti nepamatoti uzrādīti veselības aprūpes pakalpojumi gandrīz 144 000 latu apmērā un šos līdzekļus ir uzdots atmaksāt veselības aprūpes budžetā vai pacientiem, portālu "Delfi" informēja Veselības inspekcijā.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiskajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā. Konstatējot nepamatotu pakalpojumu uzskaiti, tika pieņemti lēmumi par naudas līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā kopsummā par 105 244 latiem.

Piemēram, kāda slimnīca par stacionārā ievietotu pacientu valsts apmaksai nepamatoti vienlaicīgi bija uzrādījusi gan stacionāros, gan ambulatoros pakalpojumus, kaut gan pacientam, kurš 24 stundas diennaktī atrodas ārsta uzraudzībā slimnīcā, visi nepieciešamie veselības aprūpes pakalpojumi jānodrošina stacionāra ietvaros, skaidro inspekcija.

Savukārt no pacientiem pērn nepamatoti iekasētie maksājumi kopumā par 1502 latiem.

Veselības inspekcija pērn arī saņēmusi iedzīvotāju iesniegumu un pretenzijas par portālā "www.latvija.lv" ievadīto datu neatbilstību. Visi 14 izskatītie iesniegumi par informāciju portālā atzīti par pamatotiem. Pārbaudēs konstatēts, ka no veselības aprūpes budžeta līdzekļiem ir apmaksāti, bet faktiski nav bijuši dažādi veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, pacientei tika atgriezts nepamatoti iekasētais maksājums 85 latu apmērā par saņemtajiem dzemdību pakalpojumiem, kas portālā bija uzrādītas kā valsts apmaksātas dzemdības, bet samaksa bija pieprasīta arī no pacientes.

Inspekcija atgādinām iedzīvotājiem, ka šajā portālā ir iespēja pārbaudīt informāciju par viņiem sniegtiem valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Konstatējot neatbilstības ārstniecības iestāžu sniegtajā informācijā, iedzīvotāji aicināti ziņot Veselības inspekcijai.

Pagājušā gadā Veselības inspekcija par savu prioritāro uzdevumu izvirzījusi arī pārbaudīt ģimenes ārstu un ambulatoro speciālistu prakses, īpašu uzmanību pievēršot tam, kādas iedzīvotājiem ir iespējas iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!