Foto: AP/Scanpix

Pērn novembrī no Finanšu ministrijas (FM) jumta nokritušais un no gūtajām traumām mirušais būvstrādnieks bija nodarbināts nereģistrēti – bez darba līguma un reģistrēšanas Valsts ieņēmumu dienestā, tāpēc uzņēmumam, kas viņu nodarbināja, Valsts darba inspekcija (VDI) piemēroja administratīvo sodu, portālu "Delfi" informēja VDI pārstāve Ilze Kalniņa.

Pērn būvdarbu veikšanas vietā Smilšu ielā 1, Rīgā, iekšpagalmā no piecstāvu ēkas jumta nokrita būvstrādnieks, par ko portāls "Delfi" ziņoja jau novembrī. Vīrietis gāja bojā, iekšpagalmā tika bojāts auto transports, kas bija novietots pie ēkas, kā arī bija apdraudēta gājēju drošība, informēja Kalniņa.

Pēc šī negadījuma VDI konstatēja darba aizsardzības prasību pārkāpumus, kas jāievēro, strādājot augstumā, piemēram, nodarbinātie nav nodrošināti ar tādiem kolektīvajiem un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kas pasargātu no krišanas.

VDI konstatēja, ka nodarbinātie, garāmgājēji un transports nav pasargāti no krītošiem priekšmetiem, materiāli un priekšmeti būvobjektā nav izvietoti droši, lai novērstu apgāšanās vai sabrukšanas risku, nav nodrošināts, ka būvdarbu veikšanas vietai var piekļūt tikai tur nodarbinātie vai reģistrēti apmeklētāji, skaidroja Kalniņa.

Tāpēc VDI apturēja būvdarbus.

Pēc minētā letālā nelaimes gadījuma darbā būvdarbu pasūtītājs VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sadarbojās ar VDI, un VDI Eiropas Sociālā fonda ietvaros organizēja apmācības apmēram 60 VNĪ darbiniekiem darba aizsardzības jautājumos būvniecībā.

Apmācībās runāja par tādām tēmām kā būtiskākās darba aizsardzības prasības un problēmas Latvijā, normatīvie akti darba aizsardzībā būvniecībā; darbu organizācija un uzvedība ikdienā, tās nozīme būvniecībā, veselība kā neatņemama sastāvdaļa būvniecībā, nelaimes gadījumi un arodslimības būvniecības uzņēmumos, bīstamo situāciju piemēri un to iespējamā atpazīšana būvniecībā. Tāpat tika arī skaidroti labās prakses piemēri, kas tiek īstenoti būvniecībā.

Tāpat VDI arī pārbaudīja divus būvobjektus Latgalē, kuru pasūtītājs bija VNĪ – Daugavpils cietokšņa un Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas ēkas siltināšanas darbus. Tajos pārkāpumi netika konstatēti.

VDI pārbaudīja arī divus būvobjektus Rīgā – Ekonomikas ministrijas ēkas fasādes atjaunošanas būvdarbus, bet tos jau bija apturējis pats pasūtītājs, kā arī būvobjektu Prokuratūras ēkā.

Tajā tika atklāta nereģistrēta nodarbināšana, par ko apakšuzņēmējam tika piemērots administratīvais sods.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 14. maijā, uz Finanšu ministrijas jumta atkal fiksēti strādnieki, kas neievēroja noteiktos drošības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!