Foto: F64
Pērn rakstiski noformēto vakcinēšanās atteikumu skaits pret difteriju un stinguma krampjiem sasniedza 37 236, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārskats par 2016. gadā vakcinētajām personām.

Salīdzinot 2015. un 2016. gada datus, redzams, ka pērn atteikumu skaits palielinājies par 4001 pacientu. 2016. gadā pret difteriju un stinguma krampjiem nevakcinēto pieaugušo pacientu skaits kopumā sasniedza 391 277 cilvēku, tostarp 541 nav vakcinējušies pārslimošanas dēļ, 24 131 nevakcinējās, jo pote var atstāt negatīvu ietekmi uz pacientu, savukārt 37 236 rakstiski atteicās no vakcinēšanās.

Pērn pret difteriju un stinguma krampjiem imūni bija 1 058 607 pieaugušie 25 un vairāk gadu vecumā, turklāt 2016. gadā vakcinējās 13 071 pieaugušais.

Pirmā gada pēdējo poti, kas atbilstoši Vakcinācijas kalendāram jāveic sešu mēnešu vecumā, saņēmuši 19 795 zīdaiņi, savukārt nav vakcinēti 1716 bērni, tostarp 658 gadījumos saņemts rakstiski noformēts atteikums.

Kā liecina pārskats, balstvakcināciju 12-15 mēnešu vecumā saņēmuši 19 446 bērni, bet 2267 nav vakcinējušies, tostarp 610 gadījumos saņemts rakstisks atteikums. Vakcināciju septiņu gadu vecumā saņēma 20 808 bērni, bet 14 gadu vecumā - 16 090 bērnu. Šajās vecuma grupās netika vakcinēti 4352 bērni, tostarp par 672 saņemts rakstiski noformēts atteikums.

SPKC uzsver, ka difterija ir lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko izraisa difterijas baktērija. Difterijai raksturīgi plēvjveidīgi aplikumi uz mandeļu, rīkles, balsenes un deguna gļotādas vai ādas. Ja cilvēks savlaicīgi nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai specifiskā slimības ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos saslimšana var beigties ar nāvi, norāda SPKC.

Slimība izplatās pa gaisu ar siekalu pilieniem, inficētajai personai runājot, klepojot vai šķaudot. Vesels cilvēks ar difteriju inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur šos pilienus. Inficēties ir iespējams arī, saskaroties ar inficētās personas iepriekš lietotiem priekšmetiem vai nonākot tiešā kontaktā ar inficēto personu. Infekcijas avots var būt arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet, pats to nezinot, ir difterijas baktērijas nēsātājs.

SPKC norāda, ka vislabākā aizsardzība pret saslimšanu ar difteriju ir savlaicīga un regulāra vakcinācija. Bērniem, atbilstoši Vakcinācijas kalendāram, vakcināciju pret difteriju veic divu mēnešu, četru mēnešu un sešu mēnešu vecumā un balstvakcinācijas 12-15 mēnešu vecumā, bet pēc tam - septiņu un 14 gadu vecumā.

Imunitāte pret difteriju nesaglabājas visu mūžu, tā pakāpeniski samazinās, tāpēc pieaugušajiem ik pēc desmit gadiem nepieciešams veikt balstvakcināciju. Iedzīvotājiem, kuri ietverti difterijas riska grupā, kas intensīvi kontaktējas ar cilvēkiem, vakcinācija jāveic biežāk - ik pēc 5 gadiem.

SPKC informē, ka vakcināciju pret difteriju bez maksas var saņemt jebkurš pie sava ģimenes ārsta vai ārsta norādītā Vakcinācijas kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!