Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā gadā par korupciju pirmajā instancē notiesātas 34 valsts amatpersonas, kas ir mazākais notiesāto skaits pēdējo deviņu gadu laikā, izpētot statistiku, secinājis Sabiedriskās politikas centrs "Providus".

Pēdējos divos gados krasi pieaudzis notiesāto robežsargu skaits - 10 notiesātie 2012.gadā salīdzinājumā ar nevienu 2010.gadā.

Pērn notiesāts arī viens Saeimas deputāts un viens prokurors, pa divām amatpersonām no Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Pārtikas un veterinārā dienesta, kā arī pa vienai amatpersonai no muitas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Autotransporta direkcijas. Notiesāts arī viena novada domes priekšsēdētājs.

Pēc kukuļu apjoma nozīmīgākā lieta 2012.gadā bija mēģinājums iegūt pilsonību, ar starpnieku palīdzību dodot kukuli 2500 latu apmērā Naturalizācijas pārvaldes amatpersonai. Tomēr agrākajos gados kukuļu "rekordi" iztiesātajās lietās bija lielāki, secina pētnieki.

Savukārt attaisnoto īpatsvars pagājušajā gadā bija 15%, kas ir ievērojami mazāk nekā 2011.gadā - 26%.

Korupcijas pētnieks Valts Kalniņš uzsver: "Neraugoties uz bieži dzirdamām ziņām par sarežģītu korupcijas afēru izmeklēšanu, līdz tiesas spriedumiem nonākušo lietu skaits samazinās. Tās arī kļūst salīdzinoši maznozīmīgas, ja vērtē doto kukuļu apjomus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!