Foto: F64

2011.gadā sasniegts vīzu izsniegšanas rekords - Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās tika saņemts par 18% vairāk vīzu pieteikumu nekā 2010.gadā, trešdien konsulārajiem jautājumiem veltītā preses konferencē žurnālistiem pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Latvijas pārstāvniecībās pagājušajā gadā saņemti 163 304 vīzu pieteikumi, kas ir par 25 494 pieteikumiem vairāk nekā aizpagājušajā gadā, liecina ĀM sniegtais informācijas apkopojums.

Teikmanis skaidroja, ka nav precīzi nosakāma šo tūristu ekonomiskā ietekme, taču no tūristiem pagājušajā gadā "nebūs ienākuši mazāk par 150 miljoniem latu".

Par vīzu pieteikumu izskatīšanu valsts iekasējusi 3 969 609 latus salīdzinājumā ar 3,35 miljoniem latu 2010.gadā. Apjoma ziņā lielākais vīzu pieteikumu skaits ir saņemts vēstniecībās Krievijā, kur tas palielinājās par 25%, Baltkrievijā, kur tas palielinājās par 16%, un Ukrainā, kur pieaugums bijis par 28%. No šīm valstīm iegūtie ienākumi par vīzām veido apmēram divus miljonus latu.

2011.gadā pieņemts divreiz lielāks uzturēšanās atļauju pieteikumu skaits nekā 2010.gadā - pagājušogad saņemti 3000 pieteikumi, no kuriem lielākā daļa ir saņemti no Krievijas un Ukrainas.

No 2011.gada 1.decembra Latviju Šengenas vīzu izsniegšanā pārstāv deviņas Šengenas līguma dalībvalstis 60 vietās dažādās pasaules valstīs, bet Latvija pārstāv astoņas Šengenas līguma dalībvalstis astoņās pārstāvniecībās.

ĀM ir paplašinājusi vīzu pieteikumu iesniegšanas sistēmu caur kurjerpasta kompāniju "Pony Express", un pašlaik tā darbojas 72 Krievijas pilsētās un septiņās Ukrainas pilsētās. Savukārt pērn decembrī ir ieviesta elektroniskā anketa Šengenas vīzu pieprasīšanai, kura pagaidām tiek pieņemta 11 Latvijas pārstāvniecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!