Pērn Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pasākumā "Bezdarbnieku subsidētā nodarbinātība" iesaistījusi 1405 sociālās atstumtības riska grupas bezdarbniekus, informēja NVA sabiedrisko attiecību speciālists Dainis Jukonis.
Sociālās atstumtības riska grupas bezdarbnieki mērķa grupas ir jaunieši, ilgstošie bezdarbnieki, sievietes, personas ar invaliditāti.

Jukonis norādīja, ka 2008.gadā pasākumā "Bezdarbnieku subsidētā nodarbinātība" plānots iesaistīt vairāk nekā 700 mērķa grupu bezdarbnieku.

Šogad ievērojamu finansējuma daļu paredz bezdarbniekiem ar invaliditāti darbam nepieciešamo speciālo pakalpojumu nodrošināšanai, piemēram, surdotulku, ergoterapeiti, pavadoni.

Subsidētās nodarbinātības mērķis ir nodrošināt bezdarbniekiem iespēju apgūt un pilnveidot profesionālās prasmes, bezdarbnieku nodarbināšanai uz noteiktu laiku veidojot darba vietas, - tās daļēji finansē no valsts budžeta līdzekļiem, paaugstinot šo bezdarbnieku konkurētspēju un veicinot bezdarbnieku iekārtošanos pastāvīgā darbā.

Pasākumu organizē mērķgrupu bezdarbniekiem - personām no 15 līdz 24 gadiem, personām, kurām ir noteikta invaliditāte, personām sešu mēnešu laikā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, personām, kurām līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai atlikuši ne vairāk kā pieci gadi, personām, kuras NVA uzskaitē ir ilgāk par vienu gadu, - ilgstošie bezdarbnieki, tāpat arī personām pēc soda izciešanas brīvības atņemšanas iestādēs.

Pasākums "Bezdarbnieku subsidētā nodarbinātība" tiek īstenots trīs virzienos: darba prakse pie darba devēja, profesionālo prasmju pilnveide subsidētā darba vietā un profesionālo prasmju apguve subsidētā darba vietā.

Pasākuma īstenošanai darba devējs var saņemt no NVA ikmēneša dotāciju bezdarbnieku darba samaksai - valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā, ja bezdarbnieks nostrādājis normālu darba laiku, proporcionāli bezdarbnieka faktiski nostrādāto stundu skaitam, ja bezdarbnieks nostrādājis nepilnu darba dienu. 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, invalīdiem - bezdarbniekiem, sākot ar pasākuma īstenošanas 13.mēnesi. Kā arī 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, sākot ar pasākuma īstenošanas 13.mēnesi, ja pirmspensijas vecuma bezdarbnieks un darba devējs ir vienojies par darba līguma termiņa pagarināšanu pasākuma ietvaros.

Darba devējs var saņemt no NVA arī ikmēneša dotāciju samaksai darba vadītājam, kas vada bezdarbnieka darbu un sniedz nepieciešamos padomus profesionālo pienākumu veikšanai bezdarbniekam, kas strādā subsidētā darba vietā, 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, ja bezdarbnieks nostrādājis normālu darba laiku.

Tāpat arī vienreizēju dotāciju invalīda - bezdarbnieka darba vietas izveidei ne vairāk par 800 latiem, ja ergoterapeits sniedzis atzinumu, ka konkrētajam invalīdam - bezdarbniekam atbilstoši viņa funkcionālo traucējumu veidam ir nepieciešams veikt speciālus pasākumus darba vietas izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!