Foto: AFP/Scanpix
Pērn uz pastāvīgu dzīvi ārzemēs oficiāli pārcēlušies 14 450 Latvijas valstspiederīgie, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika no Iedzīvotāju reģistra.

Lielākā daļa no tiem, kas pērn reģistrējuši jauno dzīvesvietu ārzemēs, izvēlējušies pārcelties uz Lielbritāniju un Īriju, uz šīm valstīm pārcelties nolēmuši vairāk nekā puse visu 2011.gadā izbraukušo. Nereti par savu dzīvesvietu Latvijas pilsoņi un nepilsoņi izvēlējušies arī eksotiskākas valstis, to skaitā Maķedoniju, Ganu, Jordāniju, Irāku un citas.

Oficiāli Iedzīvotāju reģistrā šobrīd iekļautas ziņas par 72 292 Latvijas valstpiederīgajiem, kuri kā savu pastāvīgo dzīvesvietu norādījuši adresi ārzemēs, informē PMLP.

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumu personai, ja tā uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, ir pienākums paziņot PMLP par savu un savu nepilngadīgo bērnu dzīvesvietas adresi ārvalstī. To var izdarīt, iesniedzot PMLP iesniegumu par adreses reģistrēšanu ārzemēs vai apmeklējot portālu www.latvija.lv un izmantojot PMLP piedāvāto e-pakalpojumu "Iesniegums par dzīvesvietas reģistrēšanu ārvalstīs". E-pakalpojums ir pieejams lietotājiem gan ar drošā elektroniskā paraksta viedkarti, gan arī ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem, norada pārvaldē.

Jau vēstīts, ka pērn notikušajā tautas skaitīšanā saskaitīti 2 067 887 Latvijas iedzīvotāji, kas ir par 309 000 mazāk nekā iepriekšējā tautas skaitīšanā 2000.gadā. Latvijas iedzīvotāju skaits pērn bija gandrīz tāds pats kā 1959.gadā.

Centrālā statistikas pārvalde norāda, ka iedzīvotāju skaita samazinājums ir noticis gan iedzīvotāju dabiskās kustības (mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu), gan starptautiskās migrācijas ietekmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!