Foto: Valsts policija
Valsts sekretātu sanāksmē ceturtdien izsludināts jaunā Personu apliecinošu dokumentu likuma projekts, kas papildina esošo likumu ar jaunām normām par elektroniskajām identifikācijas (e-ID) kartēm – to izsniegšanas un lietošanas kārtību.

Likumprojektā noteikts, ka Latvijā tiks izsniegtas sešu veidu identifikācijas kartes jeb personas apliecības: pilsoņa personas apliecība, Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa personas apliecība, ES pastāvīgā iedzīvotāja personas apliecība, trešās valsts pilsoņa personas apliecība, nepilsoņa personas apliecība un nerezidenta personas apliecība.

ES dalībvalstu iedzīvotāju un trešo valstu pilsoņu personas apliecības būs vienlaikus arī uzturēšanās atļaujas, tādējādi vairs nebūs nepieciešamas speciālās ielīmes pasēs vai A5 formāta reģistrācijas apliecības, kā tas ir šobrīd.

Iedzīvotājs, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu, varēs izvēlēties, kādu personu apliecinošu dokumentu viņš vēlas saņemt - identifikācijas karti, pasi vai abus šos dokumentus.

Attiecībā uz pasēm projektā saglabātas līdzšinējās normas, tāpat nekas nav mainīts dokumenta turētāja pienākumos, nodošanas un izņemšanas kārtībā.

Likumprojekts vēl jāsaskaņo ar Valsts kanceleju un citām institūcijām, bet spēkā tas varētu stāties 2011.gada pirmajā pusē – pēc apstiprināšanas Ministru kabinetā un Saeimā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka diskusija par e-ID karšu ieviešanu ilgst jau kopš 1999.gada. Sākotnēji bija plānots, ka tas būs tikai personu apliecinošs dokuments, taču vēlāk valdība nolēma veidot e-ID karti, kas saturētu arī e-paraksta funkcijas.

Kopējās plānotās izmaksas karšu ieviešanai ir aptuveni 10 miljoni latu.

E-ID kartes varētu sākt izsniegt nākamā gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!