Foto: Scanpix
Gadumijas salūta petardes Rīgā savainojušas divus cilvēkus, taču dažādas traumas guvuši divreiz vairāk cilvēku, nekā ikdienā. Pamatā tas saistīts ar alkohola lietošanu, portālam “Delfi” sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Galvas traumu un smadzeņu satricinājumu guvusi kāda 39 gadu veca sieviete, kurai petarde trāpījusi galvā, bet 48 gadus vecam vīrietim petarde sprāgusi tuvu pie rokas - viņš guvis rokas apdegumu, kā arī sūdzējies par dzirdes un redzes traucējumiem, tāpēc nogādāts slimnīcā.

Bukša gan atzina, ka šī gadumija bijusi salīdzinoši mierīga - neuzmanīgi lietojot pirotehniku savainojušies mazāk cilvēku, nekā citus gadus. Iepriekšējos divos gados savainojumu skaits bijis lielāks - vidēji seši vai septiņi gadījumi katrā gadumijā.

Savukārt jaunā gada pirmajās stundās ievērojami pieaudzis izsaukumu skaits uz dažādu ballīšu vietām, piemēram, klubiem un bāriem, jo pēc tam, kad iedzīvotāji ir noskatījušies salūtu, viņi turpina svinības, iedzer un kļūst neuzmanīgi vai sāk noskaidrot attiecības, stāstīja Bukša. Traumas gan nav bijušas smagas.

Ja parasti ātrās palīdzības mediķi ik dienu palīdz ap 100-150 cilvēkiem, kas guvuši traumas, tad pagājušajā diennaktī reģistrētas 302 traumas.

Aizvadītajā diennaktī notikuši arī divi smagi negadījumi, kas nav saistīti ar svētku svinēšanu, kā arī savainojušies vairāki mazi bērni.

Tā Zemgalē vienu gadu vecai meitenītei sejā iekodis suns, jo viņa pie tā piegājusi brīdī, kad dzīvnieks ēdis, kā arī slimnīcā nogādāti divi divus un četrus gadus veci zēni, kuri atraduši vitamīnu kārbiņu un visus vitamīnus apēduši. Slimnīcā ar galvas traumu nogādāts arī kāds četrus mēnešus vecs zīdainītis, kuru auklējis tēvs, taču izlaidis bērniņu no rokām.

Zemgalē 31.decembrī kādam 57 gadus vecam vīrietim uzkritis koks un viņš ar galvas traumu nogādāts slimnīcā. Tāpat slimnīcā Latgalē smagā stāvoklī nogādāts kāds 42 gadus vecs vīrietis, kurš guvis plašus ķermeņa apdegumus pēc tam, kad viņa dzīvoklī sācis degt dīvāns. Abos gadījumos reģionu mediķiem konsultācijas sniedz Rīgas mediķi.

Uz ielām paslīdējuši un dažādas traumas guvuši 26 cilvēki vecumā no 19 līdz 72 gadiem, savukārt pēc pusnakts Vecrīgā kādai 37 gadus vecai sievietei no jumta uz galvas uzkritis ledus gabals - viņa ar brūci galvā un smadzeņu satricinājumu nogādāta slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!