Foto: LETA

Šonedēļ Saeimas ģenerālsekretāres amatā apstiprinātā Karina Pētersone jaunajā amatā iecerējusi saliedēt Saeimas komandu, piektdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

"Tas nebūs viegli, jo pašlaik ļoti svarīgi ir saliedēt Saeimas komandu, saliedēt tomēr vienam mērķim. Faktiski arī tas, kas būtu interesanti, mazliet paskatīties attīstības virzienā. Līdz šim nav bijis cilvēks Saeimas administrācijā, kurš ir nācis ar tādu stratēģiskāku redzējumu," raidījumā pauda Pētersone.

Galvenais ģenerālsekretāra uzdevums būs nodrošināt saskaņotu darbu starp daudzajām parlamenta struktūrvienībām. "Līdz šim tās visas atsevišķi bija pakļautas Prezidijam, kas varbūt radīja arī zināmas problēmas un saskaņas trūkumu. Protams, kas ir pilnīgi jauns, tas ir starptautiskā sadarbība," norādīja Pētersone.

Latvija tuvējā reģionā bijusi vienīgā valsts, kuras parlamentā šāda amata nav bijis. Jaunajā administratīvajā Saeimas struktūrā kancelejas direktors būs pakļauts ģenerālsekretāram un būtiski saruks viņa pienākumi, proti, pakļauto nodaļu skaits.

Kā vēsta "LNT Ziņas", Saeimas Prezidija locekļi, kuri vēl ceturtdien atbalstīja ģenerālsekretāra amata izveidi, dienu vēlāk kameras priekšā par savu lēmumu runāt vairījās. Deputāts Gunārs Kūtris (NSL) telefonsarunā atzina, ka ideja apspriesta jau sen, taču nemācēja teikt, kādēļ tā aktualizējās tieši šobrīd: "Ziniet, es tā momentā nepateikšu, kurš to lika priekšā. Doma par to, ka vajadzētu paskatīties un struktūrā veikt kādu reformu.. Nezinu, iespējams, agrāk kādreiz bijusi tā doma pacelta."

Tikmēr Saeimas kuluāros tiek runāts, ka jaunais amats izveidots, augot plašumā konfliktam ar Saeimas kancelejas vadītāju Māri Steinu, kurš tiesājas ar parlamentu par darba uzteikumu. Tomēr atalgojuma līmenis, kas pārsniedz 2000 eiro, gan ģenerālsekretāram, gan kancelejas direktoram saglabāsies vienādi. Tas liek runāt par plāniem kancelejas vadītāja krēslu zemās lietderības dēļ nākotnē likvidēt, vesta raidījums.

Steins piektdien saņēmis vēstuli, kurā tiek informēts par plānotajām izmaiņām. Norādīts – ja viņam pret tām ir iebildumi, ar viņu darba tiesiskās attiecības tiks pārtrauktas. Steinam savs viedoklis jāpaziņo līdz pirmdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!