Foto: LETA

Lai arī Satversmes aizsardzības birojs (SAB) paziņojis, ka joprojām vērtē iespēju pagarināt pielaidi valsts noslēpuma objektam Iekšlietu ministrijas valsts sekretārei Ilzei Pētersonei-Godmanei, pielaidi augsta ranga valsts amatpersonai varētu liegt saistībā ar viņas draudzību ar energokompānijas "Itera Latvija" vadītāju Juri Savicki, pirmdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tāpat raidījums ziņo, ka tā rīcībā esošā informācija liecina, ka SAB jau ir pieņēmis lēmumu un tas ir negatīvs, taču gala lēmumu SAB nevarot pieņemt viņas prombūtnes dēļ.

SAB nekomentē iespējamo lēmumu, bet norāda, ka tam jāpilda Satversmes tiesas februāra sprieduma prasības un Godmane-Pētersone personīgi jāaicina uz biroju, lai paziņotu lēmumu. Pēc "Panorāmas" rīcībā esošās neoficiālās informācijas, tieši šis solis kavē galīgo lēmumu par pielaides liegšanu, jo IeM amatpersona atrodas atvaļinājumā.

LTV rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka iemesls pielaides neatjaunošanai varētu būt meklējams Pētersones-Godmanes un viņas vīra, ekspremjera Ivara Godmaņa draudzībā ar energokompānijas "Itera Latvija" prezidentu Savicki. Pērnā gada septembrī pāris viesojies viņa dzimšanas dienas svinībās Horvātijā.

Savickis gan raidījumam skaidro, ka pāris uz Horvātiju atpūsties devies nesaistīti ar viņa dzimšanas dienas svinībām. Taču tā kā tobrīd bijuši tur, tad Savickis uzaicinājis arī viņus. Kozlovskis nebija informēts par Pētersones-Godmanes viesošanās Savicka svinībās, taču to nekomentēja.

Atsaucoties uz avotiem valdībā, LTV svētdien ziņoja, ka Pētersonei-Godmanei nav atjaunota pielaide darbam ar valsts noslēpumu, kas nozīmējot, ka viņa, visticamāk, vairs nevarēs pildīt IeM valsts sekretāres pienākumus.

Pētersone-Godmane pirmdien pavēstīja, ka viņa šobrīd atrodas atvaļinājumā ārpus Latvijas un viņai nekas nav zināms par iespējamo pielaides nepagarināšanu, tāpēc viņa neko nevar komentēt. Valsts sekretāre no atvaļinājuma plāno atgriezties pēc Lieldienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!