Vairāk nekā puse jeb 63% Latvijas iedzīvotāju sagaida, ka viņu reālie ienākumi samazinās, jo tie nepieaugs vai augs lēnāk par inflāciju. Tāpat ir kritusies iedzīvotāju paļāvība uz darba tirgu ienākumu palielināšanā, liecina sabiedrisko pētījumu firmas "GfK Baltic" šī gada janvārī veiktā pētījuma rezultāti.
Salīdzinot ar 33% 2007. gada aprīlī, 2008. gada janvārī tikai 15% iedzīvotāju tic, ka viņu algas kāps adekvāti inflācijai.

Joprojām augstas palikušas inflācijas gaidas: 91% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cenas nākamo sešu mēnešu laikā palielināsies. Vērtējot valsts ekonomisko situāciju, šī gada janvārī 75% Latvijas iedzīvotāji uzskatīja, ka kopumā tā pēdējo sešu mēnešu laikā tā ir pasliktinājusies. 2007. gada aprīli šāds uzskats bijis vien 37% respondentu.

Nepilna gada laikā pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuru ģimenes finansiālā situācija pēdējo sešu mēnešu laikā ir pasliktinājusies. 2008. gada janvārī tā uzskatīja 42%, savukārt pērnā gada aprīlī - tikai 16% Latvijas iedzīvotāju. Iedzīvotāji vecāki par 45 gadiem, pensionāri, un cilvēki, kuru ienākumi uz ģimenes locekli ir zemāki par 150 latiem, vidēji biežāk nekā citu demogrāfisko grupu iedzīvotāji ir atbildējuši, ka viņu ģimenes finansiālā situācija ir pasliktinājusies. 19% iedzīvotāju uzskata, ka viņu ģimenes finansiālā situācija ir uzlabojusies, biežāk tādi iedzīvotāji ir vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem.

Salīdzinot ar pagājuša gada septembri, uz pusi ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas sagaida, ka palielināsies darba vietu piedāvājums nākamo sešu mēnešu laikā. Tā pagājušā gada septembrī 33% un janvāri 17% respondentu domāja, ka darba vietu pieaugums nozarē, kurā viņi strādā, palielināsies. Kopumā šā gada janvārī 41% aptaujāto domāja, ka darba vietu piedāvājums tirgū paliks nemainīgs nākamo sešu mēnešu laikā. Tomēr respondenti vecumā no 25 – 34 gadiem (54%), vadītāji (69%), speciālisti (59%), kas strādā garīgu darbu, biežāk kā citu demogrāfisko grupu pārstāvji tic, ka darba tirgus piedāvājums nemainīsies.

Pētījums veikts no 12. līdz 24. janvārim, visā Latvijā aptaujājot 508 iedzīvotājus. Apsekojumā tika izmantota nejaušas stratificētas izlases metode, kas iegūtos rezultātus ļauj attiecināt uz visiem Latvijas iedzīvotājiem ar noteiktu statistisko kļūdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!