Ceturtā daļa jeb 26% Latvijas iedzīvotāju apsver iespēju meklēt darbu kādā no Eiropas valstīm, liecina Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” veiktais pētījums “Interna EURES Latvijas dalīborganizācijas darbības novērtēšana”.
Biežāk šādu iespēju apsver gados jaunāki respondenti. Vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem vairāk nekā puse jab 58% aptaujāto atzinuši, ka apsver iespēju meklēt darbu kādā no Eiropas valstīm.

77% no tiem, kuri domājuši par iespēju meklēt darbu kādā no Eiropas valstīm, kā iemeslu šādam solim minējuši finansiālus apsvērumus. Lielākā daļa aptaujāto vēlētos ārvalstīs strādāt ne ilgāk kā gadu.

Kā liecina pētījuma dati, 68% atbalsta, ka Latvijas iedzīvotāji dodas strādāt uz citām Eiropas valstīm.

Aptaujātie negatīvāk vērtē iespēju, ka citu valstu iedzīvotāji ierodas strādāt Latvijā: 44% aptaujāto neatbalsta, ka Latvijā varētu strādāt citu valstu iedzīvotāji, bet 30% šādu iespēju atbalsta.

53% aptaujāto iedzīvotāji norādījuši, ka informāciju par iespējām sameklēt darbu ārzemēs ieguvuši no saviem draugiem, bet 37% respondentu atzinuši, ka vislabprātāk šo informāciju iegūtu, personīgi tiekoties ar konsultantu šajos jautājumos.

Pētījuma laikā 38% norādījuši, ka tiem ir nepieciešama informācija par darba vietām Eiropas valstīs, 34% vēlas iegūt informāciju par dažādām formalitātēm, bet 30% - par to, no kā jāuzmanās un ar kādām problēmām cilvēki mēdz saskarties, strādājot Eiropas valstīs vai gatavojoties braukšanai uz turieni. 40% respondentu norādījuši, ka tiem nav nepieciešama informācija par darbu ārzemēs.

Kā aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Ilma Rugāja, aptauja veikta šā gada pavasarī, īstenojot Eiropas Sociālā fonda nacionālās programmas “Darba tirgus pētījumi” projektu “Nodarbinātības valsts aģentūras pētījumi”.

Pētījuma laikā aptaujāti 1014 respondenti.

Pētījuma mērķis bija novērtēt Eiropas nodarbinātības dienesta tīkla EURES darbību Latvijā. Pētījuma rezultāti apliecina, ka 69% Latvijas iedzīvotāju nekad nav dzirdējuši par EURES, taču ar EURES pakalpojumiem ir apmierināta lielākā daļa iedzīvotāju, kas tos ir izmantojuši.

Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs “SKDS” izstrādājis rekomendācijas EURES darbības uzlabošanai un ieteikumus turpmāko pētījumu par EURES darbību Latvijā veikšanai, informē NVA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!