Lielākā daļa jeb 76% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem atzīst, ka Jāņi un Līgo svētki viņiem ir ļoti nozīmīgi un viņi tos vienmēr vai gandrīz vienmēr svin, liecina sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktās aptaujas rezultāti.
Pērngad šādu viedokli pauda vien 70% respondentu.

Šie svētki biežāk ir nozīmīgi latviešiem, iedzīvotājiem vecumā no 25 līdz 44 gadiem, lauku iedzīvotājiem, tāpat arī iedzīvotājiem, kuriem ģimenē ir 3 un vairāk cilvēki. Savukārt starp tiem, kas Līgo svētkus vispār nesvin, salīdzinoši biežāk ir vecākās paaudzes pārstāvji (55-74 gadi), pensijā esošie cilvēki.

Lielākā daļa aptaujāto šogad Jāņus un Līgo svētkus plāno pavadīt lielākos vai mazākos saviesīgos pasākumos. Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji svētkus plāno pavadīt kādā individuālā pasākumā kopā ar draugiem (65%). Savukārt vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju šos Jāņus un Līgo plāno pavadīt kādā sabiedriskā pasākumā vai koncertā (16%).

Salīdzinoši biežāk sabiedriskus pasākumus plāno apmeklēt jaunieši un iedzīvotāju vecumā no 35 līdz 44 gadiem. Tāpat sabiedriskos pasākumus biežāk plāno apmeklēt lauku iedzīvotāji, īpaši Pierīgas un Vidzemes reģionos dzīvojošie.

2% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem Jāņu nakti ir ieplānojuši pavadīt papardes zieda meklējumos. Īpaši uz papardes zieda meklēšanu ir noskaņojušies iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem - gandrīz katrs desmitais iedzīvotājs šajā vecuma grupā plāno meklēt papardes ziedu.

Nedaudz vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju svētkus svinēs mājās pie televizora (12%), bet vēl daļa cilvēku Jāņus pavadīs darbā, strādājot (4%). Jāņus pie televizora ekrāna biežāk plāno pavadīt vecākās paaudzes cilvēki - katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs vecumā no 55 līdz 74 gadiem ieplānojis tieši šādi nosvinēt Jāņus. Taču nevar teikt, ka vecākās paaudzes pārstāvji būtu neaktīvi Jāņu svinētāji, jo apmēram puse šīs mērķa grupas pārstāvju Līgo svētkus svinēs kopā ar draugiem vai ģimeni un radiniekiem.

Savukārt sabiedriskās domas pētījumu firmas "Euro Data" veiktā aptauja par tradicionālo Jāņu un Līgo svētku dzērienu - alu - liecina, ka katrs piektais (21%) Latvijas iedzīvotājs, ja tam ļautu izvēlēties, pavisam noteikti priekšroku dotu alum, nevis intīmai tuvībai. 43% aptaujas dalībnieku viennozīmīgi dod priekšroku intīmai tuvībai, kamēr 36% aptaujāto norādījuši, ka, iespējams, tomēr izvēlētos alu.

Aptaujas laikā, kas noritēja vairākas nedēļas pirms Jāņiem, desmitā daļa iedzīvotāju vēl nebija izlēmuši, kā viņi svinēs Jāņus (9%), bet 3% atzinuši, ka šos svētkus nesvinēs vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!