Latvijā aptuveni 20 līdz 25% intravenozo narkotiku lietotāju inficēti ar HIV vai slimo ar AIDS, liecina AIDS profilakses centra darbinieku veiktā pētījuma rezultāti.
AIDS profilakses centra direktora vietniece Iveta Dievbērna pastāstīja, ka intravenozo narkotiku lietotāji, kuri vērsās šļirču apmaiņas punktos, aizpildīja anketu, kā arī veica siekalu testu, lai noteiktu vai viņš nav inficējies ar HIV.

Dievbērna pauda, ka pētījuma rezultātu nevar uzskatīt par galēju un nemainīgu, tā kā siekalu tests ir pārāk vājš, lai noteiktu cilvēka inficētību, taču "ja aptaujātajiem narkomāniem tiktu izdarīta asinsanalīze, rezultāti būtu līdzīgi, bet iespējams, ka HIV inficēto skaits pat pieaugtu."

Pētījumā arī konstatēts, ka joprojām intravenozo narkomānu vidū vispopulārākā apreibinošā viela ir heroīns, kuru lieto ap 70% aptaujāto narkomānu. No aptaujātajiem narkomāniem vislielākais skaits - 30 % bijuši vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem, bet 29 % bijuši 20 līdz 24 gadus veci. Viens no iztaujātajiem narkomāniem bijis 14 gadus vecs.

Pētījumā piedalījās 215 narkomānu. Dievbērna pauda, ka šādu pētījumu veikšana ietilpst AIDS profilakses centra funkcijā - veikt uzraudzību HIV riska grupās. Līdzīgu pētījumu centrs veicis 2000.gadā, kad 13% no aptaujātajiem intravenozajiem narkomāniem bija inficējušies ar HIV, un 1998.gadā - 3,1%.

Kopumā Latvijā ar HIV inficējies 2081 cilvēks, ar AIDS saslimuši 139, bet miruši 48 cilvēki. No reģistrētajiem ar HIV inficētajiem 2081 cilvēka 1576 inficējušies, lietojot intravenozās narkotikas, heteroseksuālā ceļā - 198, homoseksuālā ceļā - 96, nenoskaidrots inficēšanās iemesls ir 209 gadījumos, bet divi bērniņi inficējušies no mātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!