Starptautiskā pētījumā par rasismu Latvija ierindojusies starp valstīm, kuru sabiedrībās valda iecietība pret citu rasu pārstāvjiem, vēsta "The Washington Post".

Zviedru ekonomistu veiktā starptautiskā pētījumā meklētas sakarības starp ekonomisko brīvību un rasismu, pārbaudot hipotēzi, ka lielāka ekonomiskā brīvība mazina rasismu sabiedrībā.

Pētījumā respondentiem vairāk nekā 80 dažādās valstīs lūgts atbildēt uz virkni jautājumu, tostarp par to, kādus cilvēkus viņi nevēlētos par saviem kaimiņiem. Secinājumi par rasismu sabiedrībā izdarīti no tā, cik daudz cilvēku no atbildēm izvēlējušies variantu "citas rases pārstāvji".

Vistolerantākās sabiedrība ir angliski runājošajās valstīs - Lielbritānijā, ASV, Kanādā, Austrālijā un Jaunzēlandē, kā arī Dienvidamerikā.

Eiropā vistolerantākās nācijas bez Lielbritānijas ir Norvēģija, Zviedrija, Islande un Latvija, kur nevēlēšanos dzīvot kaimiņos citu rasu pārstāvjiem pauduši mazāk nekā 5% respondentu.

Eiropā vislielākā neiecietība pret citu rasu pārstāvjiem valda Francijā, taču globālā mērogā vismazākā tolerance pret citu rasu pārstāvjiem izrādījusies Bangladešā, Honkongā, Jordānijā un Indijā.

Galu galā pētnieki secinājuši, ka ekonomiskā brīvība nemazina rasismu sabiedrībā, taču veicina toleranci pret homoseksuāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!