Foto: VID
Latvijā ir lielākais nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars Eiropas Savienībā (ES), liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānija "KPMG".

Kā informēja "Philip Morris Latvia" korporatīvo attiecību vadītājs Juris Stinka, nelegālā cigarešu tirgus apjoms 2012.gadā bija 31% no kopējā cigarešu patēriņa.

Pētījumā konstatēts, ka ES cigarešu nelegālā tirdzniecība sasniegusi rekordaugstu 11,1% līmeni (salīdzinājumam - 2011.gadā tās īpatsvars bija 10,4%). Tiek lēsts, ka tādējādi ES dalībvalstis varētu būt zaudējušas miljoniem latu. Šis ir jau sestais gads pēc kārtas, kad nelegālais cigarešu tirgus ES ir audzis.

"Valdot ekonomiskajai krīzei un pastāvot budžeta deficītiem, nelegālās cigaretes ir aktuāla problēma Latvijā un ES kopumā un dalībvalstīm izmaksā miljardus neiekasēto nodokļu veidā," atzīst Stinka. Viņaprāt, līdz šim Latvijā īstenotie pasākumi nav bijuši pietiekami, lai ierobežotu nelegālo cigarešu plūsmu, un ir nepieciešama vēl aktīvāka un mērķtiecīgāka rīcība.

KPMG pētījumā konstatēts, ka cigarešu patēriņš ES caurmēra līmeni pārsniedz Lietuvā - 27,5%, Īrijā - 19,1%, Somijā - 16,9%, Lielbritānijā - 16,4%, Francijā - 15,7%, Grieķijā - 13,4%, Polijā - 13%, Vācijā - 11,1%.

Baltijas valstīs ir visaugstākais nelegālo cigarešu patēriņš ES, un Latvija ir pārliecinošā vadībā gan Baltijā, gan ES ar 31% nelegālā tirgus. Lielbritānija, Grieķija, Itālija un Igaunija ir valstis, kurās kopš 2011.gada bijis visstraujākais kāpums.

Nelegālo cigarešu patēriņš ES pieaudzis līdz 65,5 miljardiem cigarešu, kas ir tikpat, cik legālais tirgus Francijā un Portugālē, kopā ņemot.

Aplēsts, ja nelegālajā tirgū pārdotās cigaretes tiktu realizētas legālajā tirgū, dalībvalstu valdības kopš 2010.gada sākuma varētu nodokļos papildus iekasēt 34,3 miljardus eiro (aptuveni 24 miljonus latu).

Nelegālas "baltās" cigaretes, kuras ražo vienīgi tāpēc, lai pārdotu kā kontrabandas preci, pašlaik veido ceturtdaļu (24,3%) no viltoto un kontrabandas cigarešu patēriņa. 2006.gadā to īpatsvars bija vien 2,4%.

"KPMG Baltics" pārstāvis Andris Puriņš norāda - fakts, ka Latvijā ir visaugstākais kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars visā ES, ir sāpīgs atgādinājums par to, ka valsts budžetam katru gadu garām aizplūst miljonos latu mērāmi nodokļu ieņēmumi. Tā ir vēl viena norāde par ēnu ekonomikas īpatsvaru visā Latvijas tautsaimniecībā. Tomēr jāpiebilst, ka citkārt izslavētais Latvijas ģeogrāfiskais novietojums un Baltkrievijas un Krievijas tuvums šajā gadījumā tikai saasina kontrabandas tabakas izstrādājumu problēmu.

"KPMG" šo gadskārtējo pētījumu veic jau kopš 2006.gada pēc "Philip Morris International", Eiropas Komisijas un visu 27 ES dalībvalstu pasūtījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!