Foto: LETA

Latvijā pēdējā pusgada laikā ir samazinājies to cilvēku skaits, kuru rīcībā ir e-paraksta karte, virtuālais e-paraksts un eID karte, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtītās aptaujas rezultāti.

Ja saskaņā ar iepriekšējo aptauju šādu cilvēku īpatsvars bija 52%, jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka cilvēku, kuru rīcībā ir e-paraksts, virtuālais e-paraksts vai eID karte, īpatsvars ir samazinājies līdz 46%. Vienlaikus gan ir pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuru rīcībā ir kāds no šiem produktiem, taču viņi ne reizi nav nosūtījuši elektroniski parakstītu dokumentu ne iestādei, ne pašvaldībai, ne arī komersantiem. Ja iepriekš tādi bija 22%, tad patlaban - 34%.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 67% respondentu uzskata, ka elektroniskais paraksts nav nepieciešams, un viņi pat nezina, kur to pielietot, jo internetbankas kartes ir kā personas autentifikācijas un identifikācijas rīks, kas nodrošina iespēju daudzus publiskos pasākumus pieprasīt vai saņemt elektroniski. No aptaujātajiem 35% atzinuši, ka nezina, kur varētu izmantot e-parakstu, 32% teikuši, ka tāds nav nepieciešams, bet 22% minējuši internetbankas iespējas kā aizvietotāju e-parakstam.

Tikmēr aptuveni puse jeb 49% respondentu, kuru rīcībā ir eID karte, elektroniskā paraksta karte vai virtuālais paraksts, piesakoties eID kartei, ir pieteikuši arī elektroniskā paraksta iespēju.

Aptauju veica SIA "Aptauju centrs" laikā no 10.līdz 30.maijam, aptaujājot 1038 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!