Foto: DELFI

Saskaņā ar pašvērtējumu tikai 14% iedzīvotāju patlaban varētu uzskatīt par turīgiem – viņiem pietiek naudas gan pārtikai, gan apģērbam, gan ilgtermiņa lietošanas preču iegādei. Vienlaikus vairāk nekā trešā daļa būtu uzskatāmi par ļoti trūcīgiem - 10% respondentu atzinuši, ka viņiem naudas nepietiek pat pārtikai, bet 28% finansiālas grūtības rada apģērba iegāde, liecina pētījumu centra SKDS šā gada oktobrī notikušās aptaujas dati.

Gandrīz puse - 47% iedzīvotāju - apgalvojuši, ka viņiem naudas pietiek gan pārtikai, gan apģērbam, taču ilgtermiņa lietošanas preču, piemēram, televizora, ledusskapja iegāde rada grūtības. Tikai 0,4% iedzīvotāju ir atzinuši, ka vajadzības gadījumā tie varētu atļauties iegadāties arī samērā dārgas mantas – dzīvokli, vasarnīcu un daudz ko citu.

Salīdzinot šos jaunākās aptaujas datus ar iepriekšējiem, atklājas, ka 2007.gada oktobrī ("trekno gadu" augstākajā punktā) situācija gan bija labāka, jo 23% apgalvoja, ka spēj iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces, bet 2% atzina, ka var atļauties arī ļoti dārgas lietas. Tomēr arī toreiz 10% iedzīvotāju atzina, ka naudas nepietiek pat pārtikai, un 20% apgalvoja, ka naudas pietiek pārtikai, bet nepietiek apģērbam.

Salīdzinoši visdrūmākā aina bija vērojama 2010.gada novembrī, kad 16% apgalvoja, ka naudas nepietiek pat pārtikai, bet 35% tās pieticis pārtikai, bet ne apģērbam, un tikai 10% atbildēja, ka spēj iegādāties arī ilgtermiņa lietošanas preces vai dārgākus pirkumus.

Vērtējot 2012.gada oktobra aptaujas rezultātus atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās, atklājas, ka salīdzinoši atzinīgāk savu materiālo situāciju vērtē gados jaunākie (vecuma grupa 18 līdz 34 gadi) un Rīgā dzīvojošie, bet kritiskāk – iedzīvotāji vecumā pēc 45 gadiem, kā arī Zemgalē un Latgalē dzīvojošie. Jāatzīmē, ka sievietes sevi par trūcīgām ir atzinušas biežāk nekā vīrieši, norāda SKDS.

Interesanti dati atklājas, salīdzinot atbildes atkarībā no ienākumu līmeņa. Izrādās, ka no tiem iedzīvotājiem, kuri pēc ikmēneša ienākumu līmeņa ietilpst starp 20% turīgāko iedzīvotāju, katram desmitajam tomēr ir grūtības ar pārtikas (2%) vai apģērba iegādi (9%). Tikai 38% šajā grupā vērtē, ka var atļauties iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces (36%) vai pat ļoti dārgas lietas (2%). Iespējams, ka te daļēji vainojami maksājumi bankām par kredītiem, kas ņemti dzīves komforta palielināšanai, vēsta pētījumu centrs.

SKDS aptauja notikusi laikā no 19. līdz 31.oktobrim, visā Latvijā ar nejaušas izlases metodi aptaujājot 1014 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!