Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas iedzīvotāji amerikāņiem visbiežāk piedēvē negatīvus stereotipus, kas saistīti ar vēlmi dominēt. Tas secināts nule publicētajā Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta (LU FSI) pētījumā "Starpkultūru stereotipi un aizspriedumi Latvijā", portālu "Delfi" informēja institūta pētnieks Andris Saulītis.

Pētījuma ietvaros sadarbībā ar pētījumu centru SKDS tika veikta Latvijas iedzīvotāju aptauja. Iegūtie dati liecina, ka katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs amerikāņus uztver kā cilvēkus, kas uzskata sevi par labākiem nekā citi (26%) vai kuriem ir pārāk daudz naudas un varas (24%).

Respondentu priekšstatos par amerikāņiem parādās arī pozitīvās īpašības, piemēram, viņi tiek asociēti ar atvērtību, draudzīgumu un inovatīvumu (18%). Tāpat aptaujas dati parāda, ka katrs sestais Latvijas iedzīvotājs (16%) nevēlas, lai amerikānis kļūtu par viņa bērna laulāto.

Pētījumā secināts, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji pret amerikāņiem ir emocionāli atturīgi un kultūras ziņā uztver viņus kā mēreni atšķirīgu grupu.

Pētījumā "Starpkultūru stereotipi un aizspriedumi Latvijā" ir apkopoti aptauju un fokusgrupu diskusiju dati arī par to, kā Latvijas iedzīvotāji uztver citas kultūras grupas. Īpaša uzmanība ir pievērsta starpkultūru stereotipu un aizspriedumu ideoloģiskajiem avotiem, saturam, izplatībai un intensitātei. Lai padziļinātu izpratni par stereotipu un aizspriedumainas attieksmes rašanās apstākļiem, pētījumā ir arī aplūkota iedzīvotāju starpkultūru mijiedarbība un attieksme pret kultūru dažādību.

"Šis pētījums izgaismo ne tikai Latvijas iedzīvotāju stereotipus un aizspriedumus, bet arī apliecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ikdienā pastāvīgi saskaras ar citām kultūras grupām," stāsta viens no pētījuma autoriem LU FSI vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

Viņš norāda, ka pētījums atklāj pārsteidzoši mazas atšķirības latviešu un krievu attieksmē vienam pret otru – starp abām etnokulturālajām grupām ir novērojama relatīvi neliela emocionālā un kultūras distance. Tāpat pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas sabiedrībā valda spēcīgi negatīvi stereotipi un aizspriedumi par musulmaņiem un romiem.

Pētījuma autori ir Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki Mārtiņš Kaprāns, Inta Mieriņa un Andris Saulītis. Pētījumu finansē Vācijas vēstniecība Latvijā, to īsteno Sociālo attiecību pētījumu centrs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!