Latvijas iedzīvotāju zināšanas par Eiropas Savienības (ES) institūcijām ir viduvējas vai sliktas, liecina Eiropas Komisijas sagatavotais "Eurobarometer" nacionālais ziņojums par Latviju.
48% Latvijā aptaujāto norādījuši, ka ES prezidentu tiešās vēlēšanās ievēl ES pilsoņi, lai gan šis apgalvojums neatbilst patiesībai. Arī ievērojama daļa citu ES valstu iedzīvotāji uz šo jautājumu atbildējuši nepareizi - vidēji 59% ES aptaujāto domā, ka ES prezidentu tiešās vēlēšanās ievēl ES pilsoņi.

Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju arī nepareizi norādījuši, ka ES ir 12 dalībvalstis, lai gan patiesībā ES ir 25 dalībvalstis.

Aptaujas dati liecina, ka apmēram trešdaļai aptaujāto nav plašu zināšanu, kas ļautu novērtēt nozīmīgāko ES institūciju lomu tās darbā.

Aptaujāto atbildes liecina, ka Latvijas iedzīvotāji visvairāk ir dzirdējuši par Eiropas Parlamentu, bet otrajā vietā atpazīstamības ziņā ir Eiropas Komisija. Mazāk zināma ir ES Ministru Padome. Tas liecina, ka cilvēki ne tikai nepārzina ES institūciju darbības mehānismu, bet arī uzskata, ka lēmumi tiek pieņemti centralizētajās institūcijās - Eiropas Parlamentā un Eiropas Komisijā, norāda ziņojuma autori.

Arī paši iedzīvotāji diezgan kritiski vērtē savas zināšanas - nedaudz mazāk kā puse jeb 48% Latvijā aptaujātie iedzīvotāji norādījuši, ka ir informēti par to, kā darbojas ES.

Kā liecina pētījums, visvairāk informācijas par ES Latvijas iedzīvotāji iegūst no televīzijas raidījumiem, otrs populārākais informācijas avots ir radio, bet trešais - dienas laikraksti.

47% Latvijā aptaujāto uzskata, ka mediji Latvijā pietiekami daudz sniedz informāciju par ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!